Flamberade fikon med citronglass

koket.se
Flamberade fikon med citronglass
Foto: Tv4

Flamberade fikon med citronglass

Av: Rolf - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

7 ingredienser

20 m + tid i frys

Cointreau flamberade fikon med citronglass á la Proud Mary är en dessert med guldkant!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2022. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se Rolf - Uppsala laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 4 färska fikon
  • 3 sockerbitar (eller ca 10–15 g brunt rörsocker)
  • 1 apelsin
  • 0,5 dl cointreau
  • 30-40 g rostade mandlar

Citronglass

  • 2 citroner
  • 1 förp vaniljglass (med äkta vanilj)

Gör så här

  1. Dela färska fikon i mindre klyftor.
  2. Värm upp en flamberingspanna och lägg i 1 msk smör, 2–3 sockerbitar och saften från en apelsin. Låt sockerbitarna lösa upp sig i pannan med apelsinsaften.
  3. Lägg i fikon klyftorna och låt dem svettas en liten stund.
  4. Häll över cointreau, tänd på och låt lågan självslockna. Gör inte detta under köksfläkten!
  5. Servera fikonen med citronglass (se recept nedan). Häll den överbliven skyn i pannan på tallrikarna eller över glassen. Toppa med rostad mandel.

Citronglass

  1. Riv det gula på citronen så du har ca 1,5–2 tsk.
  2. Blanda glassen med saften från 2 citroner och det rivna skalet.
  3. Stoppa in i frysen tills den är fast i konsistensen.