Flankstek med gremolata och rucola

Flankstek med gremolata och rucola
Foto: Fredrik Persson
Filip Poon - porträtt KM 2023
Filip Poon - porträtt KM 2023

Flankstek med gremolata och rucola

17 ingredienser

20 m

Grillad flankstek serveras med olivgremolata samt en enkel rucolasallad med fetaost och marinerad lök.

Det här goda receptet kommer från Poons köttskola - en resa bland svenska gårdar. Poons köttskola

Ingredienser

portioner

Flankstek

  • 700 g flankstek
  • olja
  • salt

gremolata

  • 2 krukor persilja
  • 2 citroner
  • 100 g oliver (urkärnade)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl olivolja
  • salt

sallad

  • 150 g rucolasallad
  • 150 g fetaost
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk vinäger
  • 1 msk strösocker

Till garnityr

  • maskros
  • rölekka
  • rödlök

Gör så här

  1. Ta fram flanksteken minst en halvtimme före tillagning).
  2. Hetta upp grillen eller stekpannan. Salta och olja köttet, stek sedan ca 2-3 min per sida, vänd var trettionde sekund. När det är klart, ställ undan och låt vila.
  3. Finhacka oliver, persilja och lök och lägg i en bunke. Riv ner skal från citronen och ha i lite juice. Ha i olivoljan, rör om och smaka upp med salt.
  4. Skiva tunna ringar av schalottenlöken, blanda ihop med vinägern och socker och låt marinera.
  5. Blanda rucolan, fetaost och schalottenlöksringarna.
  6. Skiva köttet tunt, mot fibrerna, slå på gremolatan. Servera med salladen och njut!