Fläskgryta från Louisiana

koket.se
Fläskgryta från Louisiana
Foto: TV4
Frederik Zäll
Frederik Zäll

Fläskgryta från Louisiana

20 ingredienser

ca 2 h

Kryddig gryta med fläskkarré, rotfrukter och majs. God och värmande helgmiddag.

Se Frederik Zäll laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk sellerisalt
  • 1 tsk vitlökssalt
  • 2 tsk ingefära, mald
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymald
  • 600 g fläskkarré, benfri
  • 150 g sötpotatis
  • 2 majskolvar, förkokta
  • 1 hel vitlök
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 gula lökar
  • 1 morot
  • 75 g bacon
  • 400 g konserverade körsbärstomater
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 4 msk mörk sirap
  • 1,5 dl vatten
  • 1,5 msk kycklingfond
  • 1 lagerblad

Servering

  • ris

Gör så här

  1. Blanda salt, sellerisalt, vitlökssalt, ingefära och svartpeppar. Putsa fläskkarrén och skär den i grytbitar. Vänd bitarna i kryddblandningen och se till att det fördelas jämt.
  2. Skala och skär sötpotatisen i 8 bitar. Dela majskolvarna i totalt 8 bitar. Skär hela vitlöken i två halvor, kärna ur och finhacka chilifrukten, skala och klyfta de gula lökarna och skala och skär grovt moroten.
  3. Skär bacon i småbitar och stek dem krispiga. Lyft ur baconet och lägg åt sidan till senare. Bryn fläskkarrébitarna i baconfettet till riktigt fin färg runt om. Tillsätt alla grönsaker och rotsaker. Låt fräsa i några minuter. Slå sedan på vinäger, sirap, vatten, fond och de konserverade tomaterna.
  4. Koka upp. Lägg i baconbitar och lagerblad. Täck grytan med lock och dra ned värmen till medelsvag. Låt sjuda i ungefär 90 minuter tills köttet är riktigt mört. Smaka av med salt och kanske en skvätt vinäger. Servera sedan härligheten med kokt ris.