Fläskköttbullar i sojaglaze, krispig sallad och rostade jordnötter

POPULÄRT
Fläskköttbullar i sojaglaze, krispig sallad och rostade jordnötter
Foto: TV4
Klara Lind DM
Klara Lind DM

Fläskköttbullar i sojaglaze, krispig sallad och rostade jordnötter

23 ingredienser

Klaras hyllning till sin auditionrätt - smakrika och saftiga köttbullar serverade i salladsblad med krispiga grönsaker och rostade jordnötter.

Ingredienser

Köttbullar

  • 500 g fläskfärs
  • 1 ägg
  • 2 msk fisksås
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk färsk ingefära, finriven
  • 2 klyftor vitlök, finrivna

Sojaglaze

  • 1,5 dl japansk soja
  • 3 msk färsk ingefära, finriven
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk rörsocker
  • 1 msk potatismjöl
  • olja, till stekning

Sweet chilisås

  • 2 röda chilifrukter
  • 0,5 dl fisksås
  • 3 limefrukter
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2 msk strösocker
  • 1 kruka färsk koriander

Krispig sallad

  • 100 g jordnötter, utan skal
  • 1 gurka
  • 2 morötter
  • 1 rättika
  • 2 gemsallad

Gör så här

  1. Börja med köttbullarna. Blanda färsen med ägg, fisksås, sojan, ingefära och rivna vitlöksklyftor. Rulla till bollar och stek i olja. Ställ pannan med köttbullarna åt sidan.
  2. Fortsätt med glazen. Koka ihop soja, råsocker, ingefära och vitlök ca 10 minuter. Red av med potatismjölet som ska vara utrört med lite kallt vatten.
  3. Hacka chilin fint. Blanda med strösocker, resterande fisksås, zest och saft från lime, riven vitlök och hackad koriander. Låt stå.
  4. Sätt ugnen på 200 grader, rosta jordnötterna på plåt tills gyllene, ca 5-10 minuter. Håll koll så dom inte blir brända. Ta ut och hacka grovt.
  5. Strimla morötterna, gurkan och rättikan på längden. Blanda med sweetchilisåsen. Häll sojaglazen över fläskbollarna i pannan i slutet av stektiden.
  6. Lägg ut gemsalladsblad. Fyll med salladen med sweetchilisåsen. Toppa med bollarna och rostade jordnötter.