Schweinehaxe eller fläsklägg är omtyckt tysk husmanskost. Här serveras den med stekt potatis och brysselkål.
Ingredienser
1,6 kg fläsklägg, med ben
salt
vitpeppar
0,5 tsk malen kummin
5 dl köttbuljong
Potatis:
1 gul lök
1 kg potatis
salt
vitpeppar
Kål:
250 g brysselkål
1 dl vitt vin
2 msk smör
salt
vitpeppar
1 krm muskot, riven
Till servering:
4 port brunsås
Gör så här
Fläsklägg: gnid in fläskläggen med salt, peppar och kummin. koka den i buljongen i 1 1/2 timme eller tills köttet släpper från benen.
Skala och koka potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten och skiva den. Skala löken och stek den tillsammans med potatisen. Potatisen ska få gyllenbrun färg och bli knaprig. Krydda med salt och peppar.
Ansa och skölj brysselkålen. Förväll den i vitt vin. Lägg i smöret och sjud den mjuk. Krydda med salt, peppar och muskot. Servera kålen till potatisen och fläskläggen. Brunsås smakar gott till.