Fläsklägg med rotmos och senapsrostade morötter

Fläsklägg med rotmos och senapsrostade morötter

Fläsklägg med rotmos och senapsrostade morötter

28 ingredienser

1 h

Glaserad fläskläggsterinne med rotmos, bakad lök fylld med senapsrostade morötter samt senap och kryddppepparsky.

Ingredienser

portioner

Fläsklägg

  • 750 g rimmad fläsklägg
  • 1 gul lök (stor)
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 0,5 tsk malen nejlika

Kycklingmousseline

  • 150 g kycklingfärs
  • 2 äggulor
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm malen kryddpeppar
  • 100 g grädde

Rotmos

  • 500 g kålrot
  • 200 g morot
  • 100 g potatis
  • 5 dl grädde
  • buljong (från fläskläggen)
  • smör
  • salt

Bakad lök med senapsrostade morötter

  • 4 pärllökar
  • olivolja (till bakning av löken)
  • 1 morot
  • skånsk senap
  • salt
  • peppar

Senap och kryddpepparsky

  • 3 dl rödvinssås
  • skånsk senap
  • malen kryddpeppar

Gör så här

Fläsklägg

  1. Ta en passande kastrull fyll upp med vatten så det täcker fläsklägget. Koka upp och skumma av väl.
  2. Skala löken och skär den i klyftor.
  3. Tillsätt löken och kryddorna i kastrullen med fläsklägget.
  4. Koka på svag värme under lock tills lägget är mört och lossnar från benet.
  5. Plocka ner köttet i mindre bitar (bara köttet och inte fettet).
  6. Kyl ner det plockade köttet.

Kycklingmousseline

  1. Mixa kycklingfärsen med äggulor, salt, svartpeppar och kryddpeppar i en matberedare.
  2. När kycklingfärsen binder och blir som en boll tillsätter du grädden i en fin stråle.
  3. Blanda det plockade köttet från fläsklägget med kycklingmousselinen och forma till 4 fina rullar med hjälp av plastfilm.
  4. Baka rullarna på 90 grader tills de har en innertemperatur på 63 grader. Kyl sedan ner rullarna direkt.
  5. Skär rullarna i 4 fina bitar.

Rotmos

  1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.
  2. Skala och skär kålroten, moroten och potatisen i små bitar.
  3. Lägg bitarna i en passande ugnsform och häll på grädden.
  4. Baka rotfrukterna mjuka som en gratäng.
  5. Mixa sedan rotfrukterna med smör, salt och eventuellt lite buljong från fläsklägget till en slät puré. Smaka av.

Bakad lök med senapsrostade morötter

  1. Skala löken.
  2. Lägg löken i en passande ugnsform och ringla lite olivolja över samt salta och peppra.
  3. Baka mjuka på 150 grader varmluft.
  4. Ta ut formen och låt löken svalna.
  5. Gröp ur mittenbiten på löken och skär den i små bitar.
  6. Skala och skär moroten i små bitar.
  7. Vänd runt morotsbitarna i senap och rosta på 150 grader varmluft tills de fått lite färg och är mjuka.
  8. Ta ut morötterna och blanda dem med lökhacket och smaka av med salt.
  9. Fyll sedan lökarna med de senapsrostade morötterna.

Senap och kryddpepparsky

  1. Koka upp rödvinssåsen och smaka av med senap och mald kryddpeppar.

Servering

  1. Stek fläskläggsrullarna i olja och smör på medelvärme tills de får fin färg runt om.
  2. Häll lite av skysåsen på varje rulle.
  3. Lägg sedan rullarna på en plåt och baka dem på 130 grader varmluft tills de har en innertemperatur på 50 grader.
  4. Stoppa även in de fyllda lökarna när det är ca 5 minuter kvar på fläskläggsrullarna.
  5. Värm purén och såsen.
  6. Servera sedan allt på tallrikar. Servera gärna lite senap apar om man vill ha lite extra.