Fläsksvålar med chipotlemajonnäs

Fläsksvålar med chipotlemajonnäs
Foto: Martin Botvidsson
björn frantzenKocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind
björn frantzenKocknas-kamp-2017 Viktor-Westerlind

Fläsksvålar med chipotlemajonnäs

11 ingredienser

Friterade fläsksvålar som serveras med hemslagen chipotlemajonnäs!

Maya Samuelssons dryckestips: 

Cidre Kerné Fruity, Nr 1845, Frankrike

Recept ur boken The Flying Elk - gastropub by Björn Frantzén

Ingredienser

portioner

Fläsksvålar

  • 100 g fläsksvål
  • frityrolja

Chipotlemajonnäs

  • vatten, till blötläggning
  • 2-3 chipotlechili, beroende på storlek
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 sats majonnäs, se nedan
  • ca 0,5 dl vatten

Majonnäs

  • 1 äggula
  • 1 tsk ljus vinäger (eller citronsaft)
  • 2 tsk vatten
  • 3 dl neutral rapsolja

Gör så här

Svålar

  1. Sjud eller ånga fläsksvålen på 100 grader i ca 2 timmar. Tag ut och skrapa bort lite av köttet, men behåll en del av det. Skär i bitar.
  2. Torka på 65 grader i minst 4 timmar, eller tills svålarna är helt torra.
  3. Fritera svålarna på 200 grader i ca 1-2 minuter, de sväller upp mycket. Enklast är om man håller i båda ändarna med pincett.

Chipotlemajonnäs

  1. Slå kokande vatten på chilin. Lyft upp och skrapa ur kärnorna, stjälkarna och innanmätet. Hacka grovt.
  2. Gör en sats majonnäs i mixern, där du börjar med chili och vatten så du får en pasta i botten innan du börjar slå majonnäsen. Smaka av med chilistyrka, salt och eventuellt extra vinäger.