Fläskytterfilé med grönpepparsås

POPULÄRT
koket.se
Fläskytterfilé med grönpepparsås
Foto: TV4
Catarina König KM2023
Catarina König KM2023

Fläskytterfilé med grönpepparsås

25 ingredienser

45 min

En god bit kött med två otroliga tillbehör i form av en gräddig grönpepparsås och krispigt rostad smashed potatoes med örtolja. En utmärkt bjudmiddag som trots liten arbetsinsats ger stor utdelning i smak och upplevelse.

logo
Catarina König KM2023

Se Catarina König laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 800 g fläskytterfilé
  • 20 g smör, till stekning
  • rapsolja, till stekning
  • 1 klyfta vitlök
  • 4-5 kvistar färsk timjan
  • 150 g romanticatomater
  • olivolja
  • flingsalt

Smashed potatoes

  • 12-15 potatisar (gärna Amandine)
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl färsk bladpersilja, finhackad
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Grönpepparsås

  • 1 tsk grönpeppar i lag
  • 1-2 msk grönpepparkorn (torkade)
  • 1 msk koncentrerad oxfond
  • 1,5-2 dl vatten
  • 0,5-1 msk dijonsenap
  • 3 dl vispgrädde
  • 0,5 msk cognac
  • 2-3 droppar kinesisk soja
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

Grönpepparsås

  1. Stöt både grönpepparn som legat i lag och den torkade.
  2. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och fräs båda grönpepparsorterna.
  3. Tillsätt fond och vatten och låt koka ihop någon minut.
  4. Tillsätt dijonsenap och grädde, låt reducera ihop.
  5. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och några droppar kinesisk soja. Sila såsen när den är klar om du inte vill ha pepparrester kvar, annars behåll den som den är.

Bakade tomater

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Picka tomaterna med en gaffel eller tandpetare, det gör att de inte spricker helt i ugnen och behåller formen lite bättre.
  3. Lägg tomaterna, gärna med kvisten på, i en liten ugnsform. Ringal på lite olivolja och strö över flingsalt. Tillaga tomaterna ca 10 minuter.
  4. Sänk ugnsvärmen till 140 grader.

Smashed potatoes

  1. Koka potatisen tills den nästan precis är klar. Häll sedan av och låt svalna.

Köttet

  1. Ugnen står på 140 grader varmluft.
  2. Salta och peppra köttet runt om. Hetta upp en stekpanna med smör och lite rapsolja och bryn på köttet ordentligt runt om. Lägg i en
  3. krossad vitlöksklyfta samt färsk timjan och ös köttet med smöret så smakerna når köttet. Ha i mer smör om det behövs.
  4. Lägg över i en ugnsform, sätt i en termometer och låt köttet gå klart i ugnen tills innertemperaturen når 65 grader. Ta sedan ut köttet för att vila.

Smashed potatoes (Förbereds när köttet och tomaterna är i ugnen)

  1. Höj ugnens temperatur till 230 grader.
  2. Lägg potatisarna på en plåt eller i en ugnsform. Tryck med ett bestämt tryck på varje potatis med en gaffel eller stekspade så de krossas.
  3. Blanda samman rapsolja, olivolja, finhackad persilja, riven vitlök, salt och nymalen svartpeppar. Skeda örtoljan över potatisarna och låt rostas i ugnen tills de får fin färg

Servering

  1. Servera den möra fläskytterfilén till den underbara grönpepparsåsen, de bakade tomaterna och den smashade potatisen.