Flytande rabarberpaj

Flytande rabarberpaj
Foto: TV4
Katja Palmdahl
Katja Palmdahl

Flytande rabarberpaj

Av: Katja Palmdahl

Från: Kockarnas kamp

8 ingredienser

Dessert i form av en flytande rabarberpaj - en liten, snabb och supergod dessert! Ännu enklade blir den om man har en god rabarberlemonad färdig. Man kan också spetsa till den med lite fläderlikör om man vill få in så mycket vårkänslor som möjligt. På hösten kan man byta ut rabarber mot en ofiltrerad äppelmust som kryddas med kanelstång.

Ingredienser

portioner
  • 250 g rabarber
  • 4 dl vatten
  • 1-1,5 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk florsocker
  • 1 vaniljstång
  • 2 bondkakor
  • 1 frystorkade hallon (en nypa)

Gör så här

  1. Skär ner rabarber i bitar och låt sjuda i en kastrull med vatten och socker. Smaka av till önskad sötma. Sila saften genom en riktigt finmaskig sil (chinoise) eller en silduk.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Vispa grädden lös och krämig med florsocker och det urskrapade från vaniljstången. Vispa gärna i en smal hög kanna för att få in så lite luft som möjligt.
  3. Riv bondkakorna fint på rivjärn och blanda ev med hallonpulver för läcker färg.
  4. Servera drinken iskall eller ljummen i vackra glas. Vaniljstången som blir kvar, mixas med ett par deciliter strösocker, och vips - så har du ett gott vaniljsocker hemma!