Klassiska kåldolmar

Niclas Wahlgren

Klassiska kåldolmar

14 ingredienser

Kåldolmar, en gammal klassisk favorit. Pyssligt men så gott!

Ingredienser

portioner
  • 1 vitkål
  • 300 g blandfärs
  • 1 dl grötris
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 3 krm salt
  • 2 krm peppar, nymalen
  • knivsudd kryddpeppar
  • 2 msk smör
  • 2 msk sirap

Servera med

  • rårörda lingon
  • steksky
  • potatis, kokt

Gör så här

  1. Koka riset och låt det svalna.
  2. Skär ur roten på kålet och koka i vatten.
  3. När bladen är mjuka plockas de bort och läggs åt sidan. Se till att få ca 10 blad.
  4. Blanda färsen med ris, ägg, grädde och mjölk.
  5. Krydda.
  6. Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Lägg ut bladen och fördela den färsen jämnt.
  8. Vik in kanterna och rulla till en dolme.
  9. Bryn ovansidan i smör till den fått fin färg.
  10. Lägg dem med skarven ner i en ugnsfast smord form.
  11. Ringla över sirap och klicka lite smör över.
  12. Stek i ugnen ca 25 min. Ös då och då.
  13. Servera kåldolmarna med rårörda lingon, steksky och kokt potatis.