Farmors köttbullar

Farmors köttbullar
Foto: TV4

Farmors köttbullar

Av: Willy Björkman & Matte Carlsson

Från: Förkväll

24 ingredienser

Matte och Willy bjuder på farmors köttbullar.

Här hittar ni Willys special - pannkakor

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 600 g nötfärs
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl vatten
  • 2 msk ströbröd
  • 1 gul lök (liten)
  • salt (efter smak)
  • rosépepparkorn, krossade
  • 2 ägg
  • 1 köttbuljongtärning, smulad

Sås

  • 1 msk rosépepparkorn
  • 1 msk smör
  • 1 köttbuljongtärning
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk tomatpuré
  • soja (efter smak)
  • salt

potatismos

  • potatis
  • 1 palsternacka
  • smör
  • 1-2 ägg
  • mjölk
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Gör så här

Köttbullar

  1. Blanda grädde, vatten och ströbröd och låt det svälla en kort stund.
  2. Skala och riv eller finhacka löken.
  3. Blanda alla resterande ingredienser och smaka av.
  4. Forma stora köttbullar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda.
  5. Stek köttbullarna i smör på medelvärme och lägg dem på ett stort fat.

Potatismos

  1. Skala och koka upp potatisen i lättsaltat vatten.
  2. Tillsätt även en skalad palsternacka i samma kastrull.

Sås

  1. Fräs pepparen till såsen med smör i en kastrull ett par minuter.
  2. Smula ner buljongtärningen, rör i grädde och crème fraiche.
  3. Låt såsen småputtra i 5 minuter.
  4. Smaka av såsen med soja, tomatpuré och eventuellt lite salt.
  5. Häll såsen över köttbullarna.

Potatismos, fors.

  1. Häll av vattnet från potatisen och palsternackan.
  2. Pressa i en potatispress.
  3. Blanda i smör, ägg, mjölk, salt och peppar efter smak.
  4. Servera moset tillsammans med köttbullarna och såsen.