Fräsch sorbet på hemgjord syrensaft

Fräsch sorbet på hemgjord syrensaft
Foto: Tv4

Fräsch sorbet på hemgjord syrensaft

Av: Madeleine - Falkenberg

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1 h

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Syrensorbet

  • 2,5 dl syrensaft, koncentrerad (se recept nedan)
  • 2,5 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • ca 1 msk citronsaft, pressad
  • 2 msk honung
  • 3 äggvitor

Havreflarn

  • 75 g smör
  • 2 msk vispgrädde
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 dl strösocker

Servering

  • 20 färska jordgubbar
  • syrenblommor (i sockerlag)

Syrensaft

  • 20 syrenblommor (hela klasar)
  • 1 citron
  • 1 l vatten
  • 1 kg strösocker
  • 60 g citronsyra
  • 1 krm natriumbensoat

Syrenblommor i sockerlag

  • 4-5 syrenblommor (hela klasar)
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vatten

Gör så här

Syrensorbet

  1. Rör saft, vatten och socker så att sockret löses upp. Tillsätt citronsaft och honung, rör så honungen löser sig. Häll blandningen i en vid form. Ställ in i frysen. Rör runt med t ex en gaffel var 30:e minut. När det är issörja (typ ”slush”) tillsätt hårt vispade äggvitor. Ställ in i frysen och fortsätt röra om var 30:e minut tills konsistensen är bra. Sorbeten behöver minst 3 timmar i frysen. Var noga med att använda rena redskap.

Havreflarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör i grädden och sirapen. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och socker, rör ned detta i smörblandningen. Rör ihop till en smidig deg. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, blir ca 30 flarn. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna.

Servering

  1. Lägg upp sorbet tillsammans med skivade jordgubbar i kylda skålar/glas. Stick ned havreflarnsbitar. Dekorera med syrenblommor.

Syrensaft

  1. Skölj blommorna. Tvätta och skiva citronen tunt. Lägg blommor, citron och citronsyra i ett kärl med lock. Koka upp vatten och socker. Töm lagen över blommorna och rör om. Låt stå övertäckt i 5 dygn, efter 2 dygn ta bort citronskivorna. Tillsätt bensoat, sila och häll på rena flaskor.

Syrenblommor i sockerlag

  1. Lös sockret i kokande vatten. Låt svalna i en ren burk. Plocka av de utslagna blommorna och lägg i sockerlagen. Förvara i kylskåp.