Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Rör saft, vatten och socker så att sockret löses upp. Tillsätt citronsaft och honung, rör så honungen löser sig. Häll blandningen i en vid form. Ställ in i frysen. Rör runt med t ex en gaffel var 30:e minut. När det är issörja (typ ”slush”) tillsätt hårt vispade äggvitor. Ställ in i frysen och fortsätt röra om var 30:e minut tills konsistensen är bra. Sorbeten behöver minst 3 timmar i frysen. Var noga med att använda rena redskap.
Havreflarn
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret i en kastrull. Rör i grädden och sirapen. Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och socker, rör ned detta i smörblandningen. Rör ihop till en smidig deg. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper, blir ca 30 flarn. Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna.
Servering
Lägg upp sorbet tillsammans med skivade jordgubbar i kylda skålar/glas. Stick ned havreflarnsbitar. Dekorera med syrenblommor.
Syrensaft
Skölj blommorna. Tvätta och skiva citronen tunt. Lägg blommor, citron och citronsyra i ett kärl med lock. Koka upp vatten och socker. Töm lagen över blommorna och rör om. Låt stå övertäckt i 5 dygn, efter 2 dygn ta bort citronskivorna. Tillsätt bensoat, sila och häll på rena flaskor.
Syrenblommor i sockerlag
Lös sockret i kokande vatten. Låt svalna i en ren burk. Plocka av de utslagna blommorna och lägg i sockerlagen. Förvara i kylskåp.