Frasig lammsadel med stuvad majs

Frasig lammsadel med stuvad majs

33 ingredienser

1 h

Frasigt stekt lammsadel är en lyxig rätt där det möra lammet får en krispig yta och serveras med stuvad majs, som tillför en söt och krämig kontrast. Rätten kompletteras med syrligt picklade tomater och en ljummen sallad, vilket ger en perfekt balans av smaker och texturer. Perfekt för en elegant middag som imponerar.

Ingredienser

portioner

Lammsadel

  • ca 600-800 g lammsadel, urbenad med fettkappan kvar
  • 50 g smör
  • 1 klyfta vitlök, krossad med ryggen på kniven
  • 2-3 kvistar färsk timjan
  • 2-3 kvistar färsk rosmarin
  • salt
  • peppar

Stuvad majs

  • 1 gul lök, hackad
  • 1-2 klyftor vitlök, hackad
  • röd chilifrukt, finhackad (mängd efter smak)
  • 50 g smör
  • 3 dl grädde
  • 150 g kantareller
  • 50 g smör (till stekning av kantarellerna)
  • 2 färska majskolvar, renskuren från kolven
  • citron, skalet
  • 50 g lagrad ost, riven
  • salt
  • peppar
  • 1 salladslök
  • krasse (till garnering)

Krondillspicklad tomat

  • 1 dl strösocker
  • 2 dl vinäger
  • 7 dl vatten
  • ca 200 g krondill
  • ca 1 kg tomat (valfri sort)

Ljummen sallad

  • 2 gemsallad, delade på mitten (eller liknande)
  • 1 citron, delad
  • vattenkrasse
  • lagrad ost, finriven
  • olja
  • salt
  • peppar

Gör så här

Lammsadel

  1. Snitta fettkappan i kryss med en vass kniv utan att skära hela vägen igenom. På så sätt blir lammsadeln extra frasig och god utan att böja sig under stekningen.
  2. Salta och peppra lammet runt om.
  3. Lägg lammet i en kall stekpanna med fettkappan neråt och sätt pannan på medelhög värme.
  4. Stek ur fettet långsamt. När fettkappan har fått en gyllene och frasig yta så vänd på lammet.
  5. Tillsätt smör, vitlök samt örter och ös köttet med smöret ofta.
  6. Antingen steker du klart lammet i pannan eller så kör du det i ugnen på ca 100 grader tills det har en innertemperatur på ca 55-56 grader.
  7. Låt lammet vila en stund innan du skär upp det. Salta köttet lite extra när det är uppskuret.

Stuvad majs

  1. Fräs lök, vitlök och chili i smör så att det får lite färg och doftar gott.
  2. Häll sedan på grädden och låt koka ihop tills grädden nästan reducerats till hälften.
  3. Stek kantarellerna hårt i smör och salt tills de fått fin färg och doft.
  4. Rör ner den färska majsen och låt koka 2-3 minuter under omrörning. Ta sedan av från värmen och smaka upp med lite rivet citronskal, lagrad ost, salt och peppar.
  5. Garnera med krondillspicklade tomater, salladslök och krasse före servering.

Krondillspicklad tomat

  1. Koka upp socker, vinäger och vatten tillsammans med krondillen.
  2. Slå den varma lagen över tomaterna. Låt svalna helt och ställ sedan i kylen.

Ljummen sallad

  1. Sota snittsidan på salladen och citronen i en riktigt varm panna med lite olja.
  2. Lägg upp salladen och citronen på ett fat, ringla över olja samt salta och peppra. Pressa sedan den sotade citronen över salladen.
  3. Toppa med krasse och riv rikligt med lagrad ost över.