Frasiga frukostfrallor

POPULÄRT
koket.se
Frasiga frukostfrallor
Foto: TV4
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Frasiga frukostfrallor

11 ingredienser

3 h

Tea bakar danska frukostfrallor, också kallade tebirkes. Receptet är lite pyssligt men resultatet blir magiskt frasiga frallor. Äts med fördel nygräddade. 

Tips! Bjud dem gärna med ett vispat brynt smör, se recept längst ner.

logo
Tea Malmegård 2016

Se Tea Malmegård laga receptet

Ingredienser

portioner stycken

Deg

  • 250 g mjölk (2,5 dl)
  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 7 g honung
  • 1 ägg
  • 475 g vetemjöl special
  • 7 g salt
  • 250 g smör, för kavling
  • 2 ägg, till pensling
  • 100 g blå vallmofrön

Vispat smör

  • 300 g smör

Gör så här

Frallor

  1. Smula jästen i kall mjölk. Smält den mindre delen smör tillsammans med honung och låt det svalna.
  2. Häll i mjölken och ett ägg och rör om. Tillsätt mjöl och salt. Arbeta degen med en degkrok i en matberedare i ca 5 minuter på lägsta hastigheten.
  3. Platta ut degen till ett fyrkantig platta, ca 20 x 20 cm. Plasta in och låt vila i kylen 1 timme.
  4. Lägg smöret mellan två bakplåtspapper och kavla till 20 x 20 cm. Lägg i kylen 1 timme.
  5. Ta ut degen och kavla ut den cirka 30 x 20 cm.
  6. Lägg det kavlade smöret i mitten och använd degen som är runtom för att täcka smöret som ett paket. Tips! Spela klippet med Tea för att se hur hon viker och kavlar in smöret.
  7. Kavla ut det till ca 40 x 70 cm. Vik ett treslag.
  8. Plasta in. Låt vila plant i kylen i 30 minuter.
  9. Kavla ut ytterligare en gång till i storleken 40 x 70 cm. Vik i ett treslag. Plasta in. Låt vila plant i kylen i 30 minuter.
  10. Kavla därefter ut hela degen till 0,5 cm tjock platta, ca 40 x 80 cm stor.
  11. Dela degen i mitten på längden.
  12. Vispa upp ägget och pensla degen. Vik ihop varje del i ett fyrslag på längden.
  13. Skär varje längd i 9 bitar. Lägg med skarven ner på bakpappersklädda plåtar.
  14. Pensla frallorna noga ovan och runt om. Strö över rikligt med vallmofrön.
  15. Jäs till dubbel storlek i rumstemperatur under bakduk, ca 1,5 timme.
  16. Sätt ugnen på 220 grader.
  17. Grädda bröden i 15-18 minuter tills de är gyllenbruna.

Vispat smör

  1. Bryn 50 g av smöret. Vispa det brynta smöret tillsammans med resterande smör fluffigt med elvisp. Bjud med frallorna.