Frasiga vegetariska zucchinibollar med pinjenötter

Frasiga vegetariska zucchinibollar med pinjenötter
Foto: Eva Hildén
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Frasiga vegetariska zucchinibollar med pinjenötter

10 ingredienser

40 min

Jag vet inte hur många bufféer jag har dukat upp de här bollarna på. De går liksom hem i alla läger och känns sådär underbart somriga med zucchini och pinjenötter. De är godast nystekta och frasiga men jag brukar även fylla mackor med dem och ha med på picknicken. / Mattias

Ingredienser

portioner
  • 1 burk färdigkokta kikärtor, ca 3 dl kokta (à 400 g)
  • 2,5 dl brödsmulor, mixade
  • 1 zucchini (à 300 g)
  • 1 rödlök, finhackad
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk pinjenötter, rostade
  • olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Häll av spadet från kikärterna och skölj dem. Mixa fint i en matberedare och skrapa sedan ner i en bunke. Rör ner brödsmulorna (se tips nedan).
  2. Riv zucchinin fint på ett rivjärn och pressa ut så mycket vätska du kan. Vänd ner tillsammans med resterande ingredienser.
  3. Arbeta ihop allt till en fast ”deg”. Rulla till bollar och stek gyllenbruna i generöst med olja.
  4. Tips om brödsmulor! Ja, du kan använda ströbröd eller pankoströbröd, men det ger inte alls lika fluffiga bollar. Brödsmulor görs bäst på dagsgammalt bröd och det är helt enkelt bara att mixa brödbitar till fina smulor i en matberedare. Psst ... perfekt att ha undangömt i frysen till bollar som dessa.