Ljummen matjessill med potatis- och äppelsallad

Ljummen matjessill med potatissallad
Foto: Magnus Skoglöf
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Ljummen matjessill med potatis- och äppelsallad

8 ingredienser

ca 20 min

Salt och smakrik matjessill som serveras med en potatis- och äppelsallad. Recept från boken Sill & strömming   

En av mina absoluta favoriter! /Fredrik Eriksson

Ingredienser

portioner
  • 300 g matjessillfilé
  • gräddfil, till servering

Ljummen potatis- och äppelsallad

  • 4 potatisar
  • 1 rödlök
  • 1 äpple, gärna Ingrid Marie
  • 1 saltgurka
  • 1 knippe gräslök
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Lägg matjessillfiléerna i en ugnsfast form.
  2. Tärna potatisen fint.
  3. Skala rödlöken och äpplet och skär dem i tärningar.
  4. Tärna även saltgurkan. Finhacka gräslöken.
  5. Råstek potatisen i lite smör i 7–8 minuter. Blanda ner lök och äpple och stek vidare så att allt får lite färg. Vänd ner gurkan och gräslöken.
  6. Värm ugnen till 200 grader.
  7. Värm sillen i ugnen strax före servering i cirka 5 minuter.
  8. Bryn smöret i en kastrull.
  9. Strö den ljumma salladen över sillen och häll till sist över det brynta smöret.
  10. Servera med gräddfil.