Lemoncurdtårta

Lemoncurdtårta
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Lemoncurdtårta

16 ingredienser

3h

En syrlig och god tårta som funkar året om!

Ingredienser

portioner

Specialmördeg (såkallad sockerdeg):

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 ägg
  • 3,5 dl vetemjöl

Mandelkräm:

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 2 ägg
  • 1 msk vetemjöl

Topping:

  • 1 sats lemon curd [ca 3.5 dl]
  • florsocker
  • levande blommor, till garnering

Lemoncurd:

  • 12 ägg
  • 6,5 dl strösocker
  • 3 dl citron, färskpressad
  • 3 citroner, skalet
  • 400 g smör

Gör så här

  1. Specialmördeg: Blanda smör, florsocker och ägg. Arbeta in mjölet. Lägg degen att vila i kylskåp i minst 30 minuter.
  2. Lemoncurd: Tvätta citronerna och finriv skalet. Blanda ägg, socker, citronsaft och citronskal i en värmetålig glasskål. Sätt skålen över ett vattenbad och vispa smeten tills den börjar tjockna. Vispa hela tiden.
  3. När den börjar tjockna, tillsätt smöret i små klickar under vispning. Kontrollera därefter temperaturen, den ska vara 85 grader. Ta skålen från värmen och sila. Om det blir Lemon curd över, kan du hälla upp den på en väl rengjord burk och förvara den i kyl.
  4. Mandelkräm: Ta fram ingredienserna i rumstemperatur i god tid. Riv mandelmassan fint och blanda med lite av smöret i omgångar till en klumpfri massa. Tillsätt äggen ett i sänder under ständig omrörning. Blanda till sist i vetemjölet.
  5. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj formen (26 cm i diameter med löstagbar kant) och ställ in den i kylskåpet så länge.
  6. Arbeta sockerdegen smidig med händerna och kavla ut den så den blir cirka 3 millimeter tjock. Rulla upp den på kaveln och lägg den över formen. Tryck till degen ordentligt i botten upp mot kanterna.
  7. Ställ formen i frysen i cirka 30 minuter för att stelna. Lägg sedan i mandelfyllningen och stryk ut den jämnt.
  8. Sätt in formen mitt i ugnen och grädda cirka 45 minuter eller tills kakan känns genomgräddad. Prova med en sticka.
  9. Låt kakan svalna i formen och häll sedan nykokt lemon curd ovanpå. Slå formen i bordet ett par gånger så att krämen flyter ut jämnt. Ställ in den i kylskåpet och låt stelna i cirka 1 timme.
  10. Lossa tårtan försiktigt från formen och flytta över den på ett tårtfat. Sikta över florsocker och dekorera med blommor.