Grillad lax med sockerärtssallad

Grillad lax med sockerärtssallad
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Grillad lax med sockerärtssallad

11 ingredienser

20 min

Lax som först gravas och sen grillas, serveras här tillsammans med en krispig, ljummen sockerärtsallad. Mums!

Ingredienser

portioner
  • 600 g lax, (gravas i salt, socker, vitpeppar och olja)
  • 1,5 dl gröna ärtor
  • 1 ask sockerärtor (skotten)
  • 0,5 förp sockerärtor
  • 1 knippe dill
  • 2 schalottenlökar
  • 1 citron
  • 2 msk sötmandel (eller hasselnötsolja)
  • 0,5 msk dijonsenap
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Blanda samman salt och socker och gnid in det i laxens bägge sidor.
  2. Stryk på olja och tillsätt lite nymald vitpeppar. Låt vila medan du förbereder sockerärtssalladen.
  3. Skär sockerärtorna på längden och skiva schalottenlöken.
  4. Fräs löken på låg värme med olivolja och tillsätt sedan sockerärtor, gröna ärtor och sockerärtsskott. Smaksätt med salt, peppar, senap och mandel- eller hasselnötsolja. Toppa med lite dill.
  5. Grilla laxen 2-3 minuter på varje sida och servera med en aning rå kärna.
  6. Servera den grillade laxen tillsammans med sockerärtssalladen.