600 g lax, (gravas i salt, socker, vitpeppar och olja)
1,5 dl gröna ärtor
1 ask sockerärtor (skotten)
0,5 förp sockerärtor
1 knippe dill
2 schalottenlökar
1 citron
2 msk sötmandel (eller hasselnötsolja)
0,5 msk dijonsenap
salt
vitpeppar
Gör så här
Blanda samman salt och socker och gnid in det i laxens bägge sidor.
Stryk på olja och tillsätt lite nymald vitpeppar. Låt vila medan du förbereder sockerärtssalladen.
Skär sockerärtorna på längden och skiva schalottenlöken.
Fräs löken på låg värme med olivolja och tillsätt sedan sockerärtor, gröna ärtor och sockerärtsskott. Smaksätt med salt, peppar, senap och mandel- eller hasselnötsolja. Toppa med lite dill.
Grilla laxen 2-3 minuter på varje sida och servera med en aning rå kärna.
Servera den grillade laxen tillsammans med sockerärtssalladen.