Ljummen lax med sallad och krutonger

Ljummen lax med sallad och krutonger
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Ljummen lax med sallad och krutonger

15 ingredienser

Härlig sallad med lax som passar både vardag som fest.

Ingredienser

portioner
  • 400 g laxfilé
  • 2 msk salt
  • 3 msk strösocker
  • 0,5 tsk vitpeppar, grovkrossad
  • blandad sallad till 4 port
  • 1 silverlök
  • 1 knippe dill
  • 0,5 gurka
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 2 msk solrosolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 3 skivor vitt bröd
  • 2 msk smör (eller margarin)
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär laxen i tärningar. Blanda laxen med salt, strösocker och vitpeppar. Låt stå och grava medan man gör i ordning salladen.
  2. Riv salladen fint och skölj den väl i ett durkslag. Skala och skiva löken i fina ringar. Grovhacka dillen. Skala och skär gurkan i stavar. Blanda vinäger, olja och senap i en salladsskål. Vänd ner gurkan och låt den marinera i blandningen.
  3. Skär bröden i stavar och stek dem gyllenbruna i matfettet. Blanda salladen och löken med gurkan. Salta och peppra lätt. Halstra laxen på hög värme i ca 1 minut. Blanda ner laxbitarna i salladen och toppa med brödkrutonger och dill.