Fredrik Erikssons rösti

Fredrik Erikssons rösti
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Fredrik Erikssons rösti

5 ingredienser

30 min

Rösti är gott och väldigt billigt. I Schweiz serverar man den här potatisrätten till frukost, men i Sverige äter vi den ofta som huvudrätt serverad med lingonsylt och bacon, eller som tillbehör till kött.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg potatis
  • 70 g smör
  • 2 msk matolja
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Borsta potatisarna under rinnande vatten och koka dem, ej för mjuka, med skalet på. Låt dem svalna innan de skalas. Riv sedan de skalade potatisarna med ett "röstijärn".
  2. Smält 60 gram smör och 2 matskedar matolja i en teflonstekpanna eller gjutjärnspanna. När smöret slutat bubbla och börjar skifta färg lägger man i potitisstrimlorna.
  3. Salta, peppra och stek sedan strimlorna i några minuter. Vänd dem ett par gånger med en stekspade.
  4. Platta till potatiskakan med stekspaden. Stek vidare på svag värme, cirka 5 minuter, tills kakan fått guldbrun färg. Skaka pannan då och då så att potatiskakan inte fastnar.
  5. Täck potatiskakan med en platt tallrik, ett lock eller ett fat, som är lite större än stekpannan och vänd röstin. Lägg resten av smöret i stekpannan och låt röstin glida ner i pannan. Stek även den andra sidan guldbrun. Stjälp upp röstin på ett lagom stort runt fat.