Portionspaj

Portionspaj
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Portionspaj

18 ingredienser

1h

Höstpaj med kantareller som serveras i små portionsformar. Perfekt till buffén.

Ingredienser

portioner
  • 200 g smör
  • 200 g valnötter
  • 6 dl vetemjöl
  • 0,5 dl vatten, kallt

Fyllning:

  • 5 dl kantareller
  • 4 rödlökar
  • 200 g soltorkade tomater
  • 1 kruka basilika
  • 500 g chèvreost
  • smör, att steka i
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 msk honung, flytande

Äggstanning:

  • 7 ägg
  • 7 dl gräddmjölk (går att byta ut mot matlagningsgrädde om så önskas)
  • 3 dl lagrad ost, riven
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Ställ ugnen på 200 grader. Mixa nötterna i matberedaren. Tillsätt mjöl och mixa till en mjölig konsistens. Mixa också ner det kalla vattnet.
  2. Ta ut degen ur bunken och kavla eller tryck ut i portionsformar. Ställ in i kyl eller frys några minuter. Grädda sedan i cirka 5 minuter i varm ugn. Ta ut formarna och sänk värmen till 150 grader.
  3. Vispa ihop äggen, gräddmjölken och osten och salta med salt och peppar.
  4. Skala och skiva rödlöken. Hetta upp stekpannan och fräs kantarellerna och rödlöken i smör. Fördela detta i de förgräddade pajformarna. Strimla eller hacka de soltorkade tomaterna och lägg med basilikan över pajskalen. Skiva och lägg i chèvreosten och fyll sedan på med äggstanningen.
  5. Grädda i 30-40 minuter på 150 grader.
  6. När pajen är näst intill färdig ringlas med fördel lite honung över. Grädda sedan någon minut till.
  7. Serveras till exempel med blandade salladssorter, skivad rödlök, lättkokt sparris, hackade valnötter och lufttorkad skinka.