Saffransdoftande fiskgryta

Saffransdoftande fiskgryta
Foto: Jan Bengtsson
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Saffransdoftande fiskgryta

17 ingredienser

Det här är en doftande och mustig gryta med västkustfisk som bas. Den kan naturligtvis även lagas på insjöfisk. Till fest kan man gärna ta med skaldjur i grytan, exempelvis räkor och musslor. Lägg inte i skaldjuren förrän strax före serveringen. Om de får ligga i för länge blir de sega.
Receptet kommer från Bonniers kokbok.

Ingredienser

portioner
  • 350 g fiskfilé, i bitar, blandade sorter t ex torsk och kolja, gös och abborre
  • 2 potatisar
  • 1 gul lök (liten)
  • 2 tomater
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 röd paprika
  • 1 msk smör
  • 0,5 förp saffran [0,25 g]
  • 1 tsk curry
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong, av tärning
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 1 msk dill, hackad
  • 1 msk persilja, hackad

Serveras med

  • ris (eller lantbröd)

Gör så här

  1. Skala potatis och lök och skär dem i sockerbitsstora tärningar.
  2. Skålla och skala tomaterna och skär dem och övriga grönsaker i tärningar.
  3. Fräs potatis, fänkål och lök i smör i en stor kastrull på svag värme i 3 minuter. De ska inte ta färg.
  4. Blanda ner paprika- och tomattärningar.
  5. Tillsätt saffran och curry och låt kryddorna fräsa med någon minut.
  6. Späd med vin och buljong och låt allt sjuda i några minuter.
  7. Vispa sedan ner crème fraiche så att den smälter och blandar sig väl med buljongen.
  8. Smaka av med salt och cayennepeppar.
  9. Lägg i fisken delad i 2-3 cm stora bitar och sjud i några minuter. Koka inte för länge, då blir fisken torr.
  10. Servera grytan omedelbart.
  11. Strö över dill och persilja och servera med ris eller lantbröd.