Fänkålens speciella, lite lakritsaktiga smak passar perfekt till soppor och sallader. Det här är ett recept på en len och mild fänkålssoppa och sallad med ugnsbakade tomater.
Förbered salladen: Sätt ugnen på 100 grader. Dela tomaterna på mitten, lägg dem på en plåt och strö lite salt och socker över. Baka dem i ugnen cirka en timme.
Gör soppan: Skölj den färska fänkålen och skär bort kvistarna. Strimla sedan ner den. Skala och hacka schalottenlöken och svetta med fänkålen i en kastrull med olja eller smör.
Fyll på med vitt vin och höns- eller kalvbuljong. Låt koka tills fänkålen är mjuk (cirka 30 minuter).
Kör blandningen i en blender och passera eventuellt genom en sil.
Häll upp soppan i kastrullen igen tillsammans med grädden och koka upp. Smaka av med salt och peppar och några stänk Pernod. Soppan ska ha tunn konsistens.
Fortsätt med salladen: Strimla fänkålen tunt på mandolin. Lägg i en skål och pressa citronsaft och ringla olivolja över. Marinera fänkålen en stund.
Blanda oliver och de ugnsbakade tomaterna med dill och fänkål vid servering.