En fräsch och god rätt som passar lika bra till vardags som till middagsbjudningen.
Ingredienser
500 g laxfilé
Lag:
1 l vatten
dill
0,5 citron, saften av
1 msk salt
Rostad amadinepotatis:
6 potatis Amandine
1 förp steklök
solrosolja
Senapscrème fraiche:
1 tsk senapspulver
1 msk honung, flytande
1 dl lätt crème fraiche
apelsinskal
persilja, till dekoration
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Skär potatisen i klyftor och skala löken. Rippla lite olja över, krydda med vitpeppar och kör dem i ugnen i 20 minuter.
Skär laxen benfri och skär den i tärningar, ca 2 cm på var sida.
Koka upp lagen – vatten, salt, citronsaft och dillstjälkar.
Ta ur dillstjälkarna och lägg i laxen och sjud någon minut, dra sedan kastrullen åt sidan.
Blanda honung, crème fraiche, senapspulvrer och apelsinskal. Smaka av med salt. Prova styrkan på crèmen och späd om man så önskar med lite mer crème fraiche.
Ta ut potatisen och strö på rikligt med persilja.
Servera laxen ljummen med senapscrèmen och den rostade potatisen.