Fredriks fläderblomssaft

fredriks fladerblomssaft
Foto: Lisa Björner
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Fredriks fläderblomssaft

5 ingredienser

30 min + tid i kyl

"Fläderblomssaft kan jag få riktiga cravings efter – särskilt om blommorna kommer från mormors och morfars fläder. Jag kan inte beskriva smaken, men den är unik och den är sommar. Dessutom är saften väldigt användbar – den kan användas till mjuka kakor, glasyrer, drinkar och sorbet – ja, listan kan göras lång. Man kan också göra paj. Testa den på nästa uppslag, du kommer att älska den."

Ingredienser

  • 40 stjälkar fläder (stora blomklasar (Sambucus nigra))
  • 4 citroner (gärna eko)
  • 50 g citronsyra
  • 2 l vatten
  • 2 kg strösocker

Gör så här

  1. Skaka blommorna lite för att ruska ur eventuella kryp. Lägg blommorna i en stor värmetålig bunke/kastrull, gärna med lock.
  2. Skrubba citronerna, skär dem i centimetertjocka skivor och lägg i bunken. Tillsätt citronsyran.
  3. Koka upp vatten och socker och låt sjuda tills sockret har lösts upp. Häll ner den heta sockerlagen i bunken. Rör om.
  4. Låt blandningen svalna något, lägg på locket eller täck med plastfolie och låt stå i kylen i 3 dygn.
  5. Sila ner vätskan i en annan bunke genom antingen en saftsil eller finmaskig sil. Tappa upp saften på väl rengjorda flaskor. Blanda med vatten och njut! Saften håller i cirka en månad i kylen och mycket längre om du fryser in den.