Fredriks päronpaj

Fredriks päronpaj
Foto: Lisa Björner
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Fredriks päronpaj

10 ingredienser

1.5 h

"En fullkomligt ljuvlig päronpaj med ett krispigt pajskal och en underbar mandelfyllning. Den här smakar precis så gott som man vill att en paj ska smaka!"

Ingredienser

portioner

Pajdeg

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk strösocker
  • 125 g smör, kylskåskallt

Fyllning

  • 75 g sötmandel, skållad och skalad (eller mandelmjöl
 = 1,5 dl mandelmjöl)
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 3 päron (mogna)

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda mjöl och socker. Tillsätt smöret i bitar och arbeta ihop till en deg med fingertopparna eller i matberedare.
  2. Tryck ut degen i en pajform, cirka 25 cm i diameter, ända upp till kanten. Låt stå i kylen i minst 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Fyllning

  1. Mixa mandeln fint i matberedare (om du inte använder mandelmjöl). Tillsätt smör, socker och vaniljsocker och mixa ihop till en smet. Mixa ner ägg och grädde.
  2. Nagga pajskalets botten med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen i 10–12 minuter, tills degen börjar få lite färg. Sänk ugnsvärmen till 175 grader.
  3. Bred ut mandelsmeten i ett tunt lager över pajskalets botten.
  4. Skala päronen, dela dem på mitten och kärna ur dem. Skiva dem ganska tunt, men inte rakt igenom, utan låt päronhalvorna sitta ihop lite i toppen. Sprid ut halvorna lite som solfjädrar i pajskalet.
  5. Grädda mitt i ugnen i cirka 35 minuter, tills pajen har fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Servera pajen ljummen, gärna tillsammans med råkräm.