Fredriks sachertårta

koket.se
Fredriks sachertårta
Foto: TV4
Fredrik Nylén porträtt 2021
Fredrik Nylén porträtt 2021

Fredriks sachertårta

14 ingredienser

En lättbakad chokladtårta fylld med ett lager marmelad och chokladglasyr som hälls på tårtan så att den blir snyggt glansig och får en jämn yta. Perfekt att baka när något ska firas! Bjud gärna med en klick vispad grädde.

logo
Fredrik Nylén porträtt 2021

Se Fredrik Nylén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 150 g mörk choklad
  • 50 g smör
  • 4 ägg
  • 2 dl brunt farinsocker (strö)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • 1 dl päronmarmelad (eller aprikosmarmelad)

Dekor

  • 150 g mörk choklad 50 %
  • 1 msk olja

Marsinpanros

  • grön marsipan
  • florsocker

Till servering

  • vispgrädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform på, ca 22 cm i diameter.
  2. Smörj kanterna med smör och pudra med kakao.
  3. Grovhacka chokladen. Smält chokladen tillsammans med smöret på svag värme i en kastrull.
  4. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och salt pösigt i en bunke.
  5. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i bunken tillsammans med chokladen. Rör till en jämn smet och fyll formen.
  6. Baka i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Känn med en sticka att kakan är kladdfri i mitten. Låt kakan vila i formen 10 minuter innan den stjälps upp och får svalna på galler.
  7. Skär kakan i två halvor. Tips! Lägg den del som varit uppåt i ugnen nedåt på första lagret så att botten av kakan blir översta lagret, på så vis får du en snyggare kant.
  8. Bred ut päronmarmelad mellan bottnarna.
  9. Smält chokladen med oljan till garneringen över ett vattenbad.
  10. Bred chokladen på och runt om kakan. Ställ kakan kallt till serveringen.

Marsipanros

  1. Kavla ut marsipanen tunt, ca 2-3 mm tjockt. Använd florsocker så det inte fastnar.
  2. Använd en rund tyll och stansa ut rundlar, det behövs 9 rundlar per ros.
  3. Tunna ut kanten på rundlarna, gör det på hälften av rundlen, inte runt hela.
  4. Sätt en, tajt ihoprullad, i mitten. Fyll sedan på med ojämna “blad”, 3 första varvet och sedan 5.
  5. Nyp av klumpen längst ner och upprepa tills du har önskat antal rosor att garnera tårtan med.
  6. Bjud gärna tårtan med vispad grädde.