Fried chicken med trädgårdssallad och spiskumminyoghurt

Fried chicken med trädgårdssallad och spiskumminyoghurt
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Fried chicken med trädgårdssallad och spiskumminyoghurt

35 ingredienser

45 m

Finns det något mer amerikanskt än kentucky fried chicken? Det är ingenting vi äter allt för ofta här i Sverige men som Tina säger är den jädrans god, kanske till och med jordens bästa friterade kyckling! Den kryddiga och fylliga paneringen blir fantastiskt god tillsammans med en fräsch sallad med ätbara blommor och en syrlig yoghurtsås. Friterat och fräscht på samma gång!

Ingredienser

portioner

Fried chicken

  • 4 kycklinglår benfria [500-600 g]
  • 2-3 tsk havssalt och svartpeppar från kvarn
  • ca 1 l rapsolja, till stekning/fritering

Till panering

  • 2,5 dl filmjölk
  • 1 ägg
  • salt

Kryddat mjöl, till panering

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 msk vitlökspulver
  • 1 msk lökpulver
  • 0,5 tsk svartpeppar, nymalen
  • 2 tsk havssalt

Spiskumminyoghurt

  • 2 dl matyoghurt
  • 1 knippe färsk oregano
  • 1 schalottenlök, finhackad (eller vårlök)
  • 3-5 cm färsk ingefära
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver
  • 2-3 tsk rostad spiskummin
  • 0,5 citron
  • olivolja
  • salt
  • tabasco

Trädgårdssallad

  • 1 fänkål
  • 1 kålrabbi
  • 1 gurka
  • 1 knippe ängssyra (eller spenat)
  • 1 knippe ätbara blommor (t ex tagetes, hibiskusblomma eller ringblomma)
  • 1 knippe fänkålsdill (eller vanlig dill)
  • 0,5 citron
  • 2 msk honung
  • salt
  • malen svartpeppar
  • olivolja

Gör så här

Fried chicken

  1. Skär kycklinglåren i stora bitar, smaksätt salt och peppar.
  2. Blanda samman filmjölk, ägg och lite salt och lägg i en skål som man kommer åt att doppa kycklingbitarna i.
  3. Blanda mjölet med maizena, bakpulver och kryddor. Fördela mjölblandningen på två separata fat inför paneringen.
  4. Värm på oljan i en stekpanna eller sätt igång en fritös om ni har, oljan ska ha en temperatur på ca 180 grader när vi börjar fritera ( tänk på att stänga av köksfläkten!).
  5. Vänd kycklingen i det kryddade paneringsmjölet så det täcker rejält, lyft upp och skaka av. Doppa nu kycklingen i filmjölksblandningen också så att det täcker köttet rejält, lyft upp och avsluta med att doppa kycklingen i mjölet igen så bitarna känns panerade.
  6. Lägg ner några bitar i taget i den heta oljan och fritera/stek bitarna i ca 6-8 minuter tills de är vackert gyllenbruna och saftiga. Låt droppa av på hushålls- eller smörpapper.

Spiskumminyoghurt

  1. Klicka ut yoghurten, hacka örterna och lök och strimla ingefäran tunt. Strö örter, lök och kryddorna över yoghurten, pressa över citron och fördela ut ingefäran. Ringa lite olivolja över, smaksätt med salt och några droppar tabasco. Använd som dipp till kycklingen och servera tillsammans med trädgårdssalladen.

Trädgårdssallad

  1. Ansa och skölj grönsakerna.
  2. Skiva fänkålen och kålrabbi tunt med en mandolin och lägg allt på faten. Skär gurkan i 0,5 cm tjocka skivor, lägg även detta på fatet tillsammans med ängsyrablad eller spenat. Plocka över blomblad och dill efter smak.
  3. Droppa över citronsaft och honung, salta och peppra, veva runt allt så att det blandas. Avsluta med att ringla över lite god olivolja.