"Detta är billigt och bra för miljön, men framför allt väldigt gott. Fried rice går att göra i många olika varianter och blir alltid bäst med gårdagens ris." /Hugo
Förbered alla ingredienser. Skala och finhacka lök och vitlök. Strimla salladslöken och skiva chilin.
Blanda ihop 2 msk soja, chili och salladslök till en dressing. Ställ vid sidan.
Vispa ihop ägget med i 1 msk soja.
Hetta upp 2 msk olja i en het wok eller panna. Häll i äggblandningen och rör om tills du får en fluffig omelett. Häll tillbaka i skålen i skålen som du vispade upp ägget i, ställ åt sidan.
Sprid ut riset i ett jämnt lager så att det får mycket kontakt med pannan. Låt steka i 1–2 minuter tills det börjar knäppa. Vänd och stek även på andra sidan. Ställ åt sidan.
Hetta upp mer olja i samma panna och tillsätt lök, vitlök, och stek tills löken börjar få färg. Tillsätt sedan böngroddar.
Häll tillbaka ägget och riset i pannan. Hacka upp ägget i småbitar och blanda allting. Smaka av med salt, vitpeppar och socker.
Skala och skär schalottenlöken i ringar. Hetta upp matolja till 160-180 grader i en kastrull. Lägg i löken och fritera den gyllenbrun. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
Häll dressingen på riset precis före servering. Toppa med den friterade löken och färsk koriander.