Medelhavets smaker, livsstil & hemligheten bakom friskt åldrande
Receptet är hämtat ur boken "Den goda maten", Bookmark Förlag.
Läs mer
Ingredienser
4 - 6
Tomatsås
4 msk olivolja
4 klyftor vitlök
1 kruka basilika
2 msk tomatpuré
400-800 g tomatpassata
1,5 kg körsbärstomater, klyftade (färska och solmogna eller 4 burkar konserverade körsbärstomater)
salt
peppar
getost, riven
Aubergine
3 aubergines (medelstora)
salt
Fyllning
3 skivor surdegsbröd (dagsgammalt eller 3 dl kokta kikärter)
1 kruka färsk bladpersilja
3 klyftor vitlök
3 dl getost, riven (hård getost, parmesan eller pecorino)
3 ägg
Servering
250 ml rapsolja (eller solrosolja att fritera i)
Gör så här
Tomatsås
Hetta upp olivoljan i en stekpanna till medelvärme.
Finhacka vitlöken samt två tredjedelar av basilikan och lägg ner i stekpannan. Rör om och låt puttra på svag till medelvärme i ca 10 minuter, eller tills vitlöken mjuknat och fått färg.
Tillsätt tomatpuré för en djupare smak och låt puttra i ca 5 minuter tillsammans med vitlöken och basilikan.
Häll över 400 g tomatpassata. Salta och peppra.
Lägg ner de färska tomaterna och/eller de konserverade tomaterna i pannan.
Låt småputtra i 15–60 minuter. Har du tid kan såsen gärna stå på låg värme i upp till 7 timmar för ännu mer smak.
Pressa tomaterna mjukt i pannan och rör runt emellanåt. Fyll på med tomatpassata om det behövs.
Aubergine
Skölj och skär auberginen i ca 1 cm runda skivor.
Lägg bitarna i ett durkslag.
Salta runt om auberginen och bygg lager på lager av aubergine och salt.
Lägg över en tallrik med en tyngd (t.ex. en sten) för att pressa ut vätskan, låt ligga i durkslaget minst 10 minuter men helst upp till en timme.
Torka av auberginen med lite hushållspapper, vill du få bort lite av saltet kan du skölja bitarna först.
Fyllning
Skär bort kanterna på brödet och smula till små bitar, eller mosa kikärtorna. Brödkanterna kan sparas för att göra krutonger.
Finhacka persiljan och vitlöksklyftorna.
Riv osten och blanda med brödet, persiljan och vitlöken.
Banda sedan ner äggen till en lagom fast smet.
Servering
Torka av auberginen och klicka på en matsked av fyllningen på varje aubergineskiva, vik ihop och tryck till som små mini tacos. Det går bra att använda en tandpetare och sticka igenom för att hålla ihop dem.
Hetta upp oljan till ca 150–180 grader.
Fritera auberginen i oljan tills de är gyllenbruna, ca 3–5 minuter. Man kan även steka dem i olivolja i ca 3 minuter på vardera sida.
Ta upp auberginen ur oljan och lägg dem på en bit hushållspapper för att rinna av.
Lägg ner auberginerna i tomatsåsen och låt småputtra i några minuter.