Friterad siklöja med currysallad

Friterad siklöja med currysallad
Foto: Per Erik Berglund
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt
Gert Klötzke porträtt
Niclas Wahlström porträtt

Friterad siklöja med currysallad

Av: Gert Klötzke, Niclas Wahlström

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

30 m

Här bjuder Gert på en rätt som både är krispig, krämig och klockren! Den friterade siklöjan får nämligen trevligt sällskap av en krämig sallad med ägg och curry.

Receptet är hämtat ur boken "Det vilda smörgåsbordet"
Det vilda smörgåsbordet - omslag

Receptet är hämtat ur boken "Det vilda smörgåsbordet"

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 500 g siklöja (och/eller nors)
  • 960 g vatten, kallt
  • 40 g salt
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 l rapsolja (eller frityrolja)

Ägg- och currysallad

  • 3 ägg, kokta och skalade
  • 1 msk curry
  • 2 dl majonnäs
  • salt

Gör så här

  1. Rensa siklöjan genom att ta av huvudet och ta ur fisken. Använd norsen hel med huvud.
  2. Skölj fiskarna noga.
  3. Blanda vatten och salt, rör om tills saltet lösts upp.
  4. Låt fiskarna ligga i lagen i 2 timmar i kylen.
  5. Ta sedan upp fiskarna och torka dem torra.
  6. Hetta upp oljan till 160 grader i en gryta eller fritös.
  7. Blanda vetemjöl och majsstärkelse i en skål och häll upp grädden i en annan skål.
  8. Vänd fisken i mjölblandningen, sedan i grädden och därefter i mjölet igen.
  9. Fritera fisken i oljan tills den är gyllene, fritera några i taget. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Ägg- och currysallad

  1. Hacka äggen grovt och blanda med curry och majonnäs. Krydda med salt.

Servering

  1. Servera fisken nyfriterad med ägg- och currysallad.