Friterad söstyrlig aubergine

Friterad söstyrlig aubergine
Foto: TV4
Erik Videgård KK 2024
Erik Videgård KK 2024

Friterad söstyrlig aubergine

13 ingredienser

”Jag gillar inte aubergine…” Många har sagt det innan de testat denna variant från Sichuan. Syrligt, sött, hett och oerhört beroendeframkallande. Tvivlare blir garanterat omvända.

Ingredienser

portioner
  • 600 g aubergine
  • majsstärkelse
  • frityrolja
  • 3 msk chilibönpasta (Toban Djan)
  • 2 msk färsk ingefära, Finhackad
  • 2 msk vitlök, Finhackad
  • 3 dl fond (kyckling eller grönsak)
  • strösocker
  • japansk soja
  • majsstärkelse, utrört i lite kallt vatten
  • 2 msk chingkiangvinäger
  • 1 dl salladslök, gröna delen, strimlad
  • 2 tsk sesamolja

Gör så här

  1. Skär auberginen i klyftor. Vänd runt dem med majsstärkelse. Fritera i het olja 3-4 minuter tills den blir gyllenbrun, låt rinna av på papper.
  2. Hetta upp woken, tillsätt 3 msk olja, fräs chilipastan 20 sek tillsätt ingefära och vitlök fräs ytterligare 20 sek tills det doftar.
  3. Tillsätt fond, socker och soja, blanda, tillsätt salt om det behövs.
  4. Tillsätt auberginerna och sjud i några minuter, tillsätt redningen och låt tjockna.
  5. Tillsätt vinäger och salladslök, låt bli varmt, smaka av och justera.
  6. Ta bort från värmen och tillsätt sesamolja precis innan servering