”Jag gillar inte aubergine…” Många har sagt det innan de testat denna variant från Sichuan. Syrligt, sött, hett och oerhört beroendeframkallande. Tvivlare blir garanterat omvända.
Ingredienser
600 g aubergine
majsstärkelse
frityrolja
3 msk chilibönpasta (Toban Djan)
2 msk färsk ingefära, Finhackad
2 msk vitlök, Finhackad
3 dl fond (kyckling eller grönsak)
strösocker
japansk soja
majsstärkelse, utrört i lite kallt vatten
2 msk chingkiangvinäger
1 dl salladslök, gröna delen, strimlad
2 tsk sesamolja
Gör så här
Skär auberginen i klyftor. Vänd runt dem med majsstärkelse. Fritera i het olja 3-4 minuter tills den blir gyllenbrun, låt rinna av på papper.
Hetta upp woken, tillsätt 3 msk olja, fräs chilipastan 20 sek tillsätt ingefära och vitlök fräs ytterligare 20 sek tills det doftar.
Tillsätt fond, socker och soja, blanda, tillsätt salt om det behövs.
Tillsätt auberginerna och sjud i några minuter, tillsätt redningen och låt tjockna.
Tillsätt vinäger och salladslök, låt bli varmt, smaka av och justera.
Ta bort från värmen och tillsätt sesamolja precis innan servering