Friterad vit fisk i rörhinna med tångmajonnäs

koket.se
Friterad vit fisk i rörhinna med tångmajonnäs
Foto: Frida Ronge
Frida Ronge
Frida Ronge

Friterad vit fisk i rörhinna med tångmajonnäs

13 ingredienser

30 m

Frida Ronge bjuder på en festlig och god rätt bestående av friterad vit fisk i rörhinna med tångmajonnäs.

Se Frida Ronge laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Friterad fisk

  • rörhinna (färsk, fryst eller torkad)
  • ca 1 dl majsstärkelse
  • 600 g fisk (torsk, kolja, sej, hälleflundra)
  • frityrolja
  • salt

Tångmajonnäs

  • 3 krm sockertång, pulver
  • 1,5 dl vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 3,5 dl rapsolja
  • salt
  • peppar
  • ev citronsaft (el. dill, dragon, chili, curry, vitlök)

Gör så här

Friterad fisk

  1. Blötlägg rörhinna i saltat vatten ett par minuter om du använder torkad rörhinna.
  2. Krama ur allt vatten, den skall kännas helt torr.
  3. Häll majsstärkelse på en tallrik och strössla över rörhinnan. Jag brukar använda en pincett för att lyfta tången i mjölet så att rörhinnan blir helt täckt men ända fluffig.
  4. Skaka bort överflödig majsstärkelse.
  5. Snurra rörhinnan runt fisken och fritera på ca 160 grader tills fisken är klar.
  6. Avsluta med lite vanligt salt.

Tångmajonnäs

  1. Blanda tånggranulatet och vattnet i en kastrull och låt koka upp.
  2. Koka sedan på lite lägre värme i 2 min. Rör om. Efter 2 minuter skall konsistensen känns som en typ saftsås/ nyponsoppa.
  3. Låt svalna helt.
  4. Rör samman tångblandningen med vitvinsvinäger och dijonsenap och sedan all olja.
  5. Häll det i en stavmixerkanna.
  6. Använd en stavmixer och börja mixa i botten, dra mixern långsamt uppåt, du ser när det börjar emulgera, hela vägen tills du fått en fin majonnäs konsistens
  7. Smaka av med salt, peppar, och eventuell smaksättning