Lyxig husmanskost när den är som bäst! Pankofriterad abborre, surkålsskarpsås, friterade nässlor, snabb majonnäs i stavmixer, potatis och sockerärtor. Farligt god finmiddag!
Filea abborren och byxa den (skär ut benen). Om du är osäker, be din fiskhandlare om hjälp.
Salta fisken och vänd i vetemjölet. Skaka av abborrfilén lätt för att få bort överskott av mjöl. Doppa i lätt uppvispat ägg och vänd därefter i pankoströbrödet.
Fritera i frityroljan till dess att filén är gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper.
Friterade nässlor
Plocka nässlorna från de grövsta kvistarna och skölj. Låt sedan torka torrt på en handduk. Är det vatten kvar vid friteringen kan oljan koka över eller sprätta kraftigt, var försiktig!
Fritera nässlorna krispiga i frityroljan (160 grader). Det går snabbt, ca 2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper.
Sockerärtor
Koka snabbt upp sockerärtorna i saltat vatten. Lägg direkt i iskallt vatten.
Vid servering hetta upp smör i en stekpanna. Lägg i sockerärtorna och slunga runt. Rör om då och då. Smaksätt med salt och nymalen vitpeppar.
Majonnäs
Tänk på att alla ingredienser ska ha samma temperatur innan blandningen. Häll allt i en hög mixerskål. Kör ner mixern avstängd ända i botten. Börja mixa och dra den sakta upp genom blandningen tills den går ihop. Ställ kallt i kylskåp
Surkålsskarpsås
Finhacka avrunnen surkål och häll i en bunke. Blanda i majonnäsen och crème fraiche och rör ihop till en slät blandning. Smaka eventuellt av med salt och peppar.
Servering
Servera allting tillsammans med kokt potatis. Garnera med tunt skivade rädisor och lite havssalt.