Friterade fyllda oliver med snabb-aioli

koket.se
Friterade fyllda oliver
Foto: Lennart Weibull
Seiran Poon porträtt
Seiran Poon porträtt

Friterade fyllda oliver med snabb-aioli

15 ingredienser

30 m

"Ett väldigt uppskattat tilltugg till svalkande somriga drinkar! Både fyllda och friterade oliver är vanligt kring Medelhavet och det är alltid roligt att bjuda på detta, för jag vet att det blir en snackis bland de som inte testat tidigare. Det är svårt att beskriva exakt hur tillfredsställande det är att få tugga på en krispig salt oliv som blir krispig på nytt med mandeln i mitten, men jag lovar att det oftast är en god idé att dubbla receptet – har man väl tagit en är det svårt att sluta." /Seiran Poon

Se Seiran Poon laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 35 gröna oliver, urkärnade (gärna halkidikioliver) [ca 275 g]
  • 35 skållade mandlar
  • 2 dl pankoströbröd
  • rapsolja
  • flingsalt

Aioli

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1-2 klyftor vitlök, finrivna
  • 0,5 msk citronsaft
  • salt

Smet

  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk paprikapulver
  • 1,5 dl vetemjöl
  • svartpeppar (eller chiliflingor)

Servering

  • klyfta citron

Gör så här

  1. Häll av vätskan från oliverna och låt dem rinna av tills ytan känns torr.
  2. Blanda alla ingredienser till aiolin, täck över och låt stå i kylen.
  3. Fyll varje oliv med en mandel.
  4. Vispa ihop alla ingredienser till smeten i en skål, vispa tills smeten är slät. Häll pankon i en grund skål.
  5. Doppa oliverna i smeten först och sedan i pankon. Tryck in pankon runt varje oliv med fingrarna eller kläm ihop mellan handflatorna.
  6. Häll rapsolja i en tjockbottnad kastrull så att oljan går upp några centimeter på kanten. Hetta upp oljan till 165–175 grader. Lägg 8–10 oliver åt gången på en hålslev och sänk ner i oljan.
  7. Fritera tills oliverna är gyllenbruna och krispiga, ta upp med hålslev och lägg på ett fat med hushållspapper. Strö över flingsalt och låt överflödig olja rinna av.
  8. Servera oliverna varma med aioli och citronklyftor.

Håll koll på oljan när du hettar upp den. Ha ett lock i närheten, om oljan blir så het att den börjar brinna lägger du på locket och stänger av värmen – häll aldrig på vatten eller mer olja.