Friterade kronärtskockor med citronaioli

Zeta Friterade kronärtskockor med citronaioli
Foto: Zeta

Friterade kronärtskockor med citronaioli

10 ingredienser

20 min

Friterade kronärtskockor med mynta, pecorino och citronaioli. En utsökt och krispig rätt som garanterat kommer att imponera på dina gäster. Servera som tilltugg, plockmat eller förrätt.

Zeta Marinerade kronärtskockor
Zeta Marinerade kronärtskockor produkt 2024

Zeta Marinerade kronärtskockor

Perfekta som antipasti eller som ett tillbehör till grillat kött eller lax.

Läs mer

Ingredienser

portioner

Citronaioli

  • 1 ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 2 dl Zeta Rapsolja D-vitaminberikad
  • 1 citron
  • 1 msk Zeta Extra jungfruolivolja Fruttato

Friterade kronärtskockor

  • 1 förp Zeta Kronärtskockor marinerade

Servering

  • 85 g Zeta Pecorino Romano grovriven
  • 1 kruka mynta
  • 70 g Zeta Prosciutto Crudo

Gör så här

Citronaioli

  1. Lägg alla ingredienser utom oljan och citronzest i en bunke. Mixa ihop lite med stavmixer. Tillsätt rapsoljan långsamt i en tunn stråle, mixa hela tiden.
  2. Smaka av aiolin med citronzest, salt  och peppar. Rör gärna ner en matsked olivolja som smaksättning. Lägg aiolin i en spritspåse i kylen.

Friterad kronärtskocka

  1. Sila av oljan från kronärtskockburken genom ett durkslag och hetta upp oljan till 180-190 grader. Använd en mindre kastrull med tjockare botten (eller en stekpanna ca 20 cm).
  2. Lägg i kronärtskockorna och fritera tills de får fin färg och blir krispiga. Låt rinna av på hushållspapper.

Servering

  1. Lägg upp på tallrik tillsammans med skivor av prosciutto crudo. Hacka mynta fint och strö över tillsammans med pecorino. Servera med citronaioli.
TIPS!
12 snittar och italienskt småplock
Zeta Fyra festliga snittar

12 snittar och italienskt småplock

Klockrena tips på italiensk plockmat som funkar lika bra som fredagsmys som till festen och buffébordet!

Läs mer