Friterat baobröd med ramslökspesto

Friterat baobröd med ramslökspesto
Foto: Tv4
Jonas Dahlbom
Jonas Dahlbom

Friterat baobröd med ramslökspesto

25 ingredienser

2 h

Friterat baobröd med ramslökspesto, tomat och ramslökskaprisdressing samt vit sparris.

Ingredienser

portioner

Baobröd

  • 100 g vetemjöl
  • 17 g strösocker
  • 1,5 g salt
  • 1 g bakpulver
  • 7 g torrjäst
  • 52 g vatten (37 gradigt)
  • 12 g olja

Ramslökspesto

  • 1 knippe ramslök
  • 0,5 dl bladspenat
  • 0,5 dl färsk bladpersilja
  • 0,5 dl solroskärnor
  • 3 msk olivolja
  • salt

Tomat och ramslöksdressing

  • 2 tomater
  • 0,5 gul lök
  • 1 dl rapsolja
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • salt
  • 1 msk ramslökskapris

Semitorkade tomater

  • 10 körsbärstomater
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm strösocker

Sparris

  • 8 vita sparrisar

Servering

  • färsk körvel (till garnering)

Gör så här

Baobröd

  1. Blanda allt i en degblandare. Låt gå sakta i 5 minuter.
  2. Väg upp 50 grams bollar och kavla ut rundlar. Lägg på en plåt med smörpapper. Låt jäsa ute till dubbel storlek.
  3. Baka bröden ugnen på full ånga i 9 minuter. Det går bra i en bambukorg över en kastrull också. Låt kallna i kyl. Vid servering fritera du dem frasiga i 170 grader varm olja.

Ramslökspesto

  1. Hacka allt så fint som möjligt. Blanda med olivoljan och smaksätt med salt.

Tomat och ramslöksdressing

  1. Hacka tomat och lök och koka mjukt i oljan. Tillsätt vinägern och mixa till en slät dressing. Smaka av med salt och blanda i ramslökskaprisen.

Semitorkade tomater

  1. Dela tomaterna och blanda med olja, salt och socker. Lägg på plåt och torka i ugn på 90 grader i ca 1 timme, eller tills tomathalvorna ser semitorkade ut.

Sparris

  1. Skala och koka sparrisen i saltat vatten tills de nästan är helt mjuka. Kyl ner i isvatten.