Friterat potatisbröd med färskost och stekt lax

Friterat potatisbröd med färskost, stekt lax och tomatsallad
Foto: TV4/Micke Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Friterat potatisbröd med färskost och stekt lax

20 ingredienser

1 h + jästid

Drömgod lunchsmörgås à la Ernst. Bröddegen som innehåller kokt mosad potatis friteras istället för att gräddas i ugn. Det frasiga brödet fylls sen med citron- och pepparstekt lax samt en färskost med sting från färskriven pepparrot.

Här hittar du recept på Ernsts klorofyllolja.

Ingredienser

portioner

Potatisbröd

  • 7 dl vetemjöl
  • 1 kokt potatis, finriven (stor) [à ca 90 g]
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • ca 1 l neutral olja, till fritering

Citron- och pepparstekt lax

  • 400 g laxfilé
  • 1 citron, finrivet skal
  • svartpeppar
  • salt
  • olja, att steka laxen i

Pepparotsfärskost

  • 300 g färskost
  • 1 msk färsk pepparrot, finriven (eller pepparrot efter smak)
  • 1 msk honung
  • salt

Sallad

  • 1 knippe rädisa, skivade
  • 1 knippe salladslök, strimlad
  • 1 förp salladsmix, eller valfria späda salladsblad
  • 250 g körsbärstomater
  • Ernsts klorofyllolja (se tips ovan)

Gör så här

Potatisbröd

  1. Smula ner jästen i en stor bunke och tillsätt 1 msk honung och 1 tsk salt. Värm mjölken till 37 grader och häll den över jästen. Rör om tills jästen har lösts upp. Riv en kokt potatis och tillsätt den i bunken. Tillsätt vetemjölet gradvis i en hushållsassistent med degkrok. Kör på låg hastighet tills degen är smidig och avsluta sedan någon minut på hög hastighet för att göra den elastisk. Om du inte har en hushållsassistent kan du knåda degen för hand tills den är smidig och elastisk. Jäs degen i ca 40 minuter.
  2. Lägg degen på ett mjölat bakbord och arbeta igenom den med mer mjöl om det behövs. Forma degen till en boll och låt den jäsa i 10 minuter.
  3. Dela degen i 8 lika stora bitar och forma dem till "båtar". Låt degen jäsa ytterligare 10 minuter.
  4. Hetta upp oljan i en stor kastrull eller fritös. Fritera "båtarna" tills de är gyllenbruna på båda sidor. Ta upp potatisbröden med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.

Pepparrotsfärskost

  1. Lägg färskosten i en skål och riv ner pepparrot. Tillsätt 1 msk honung och blanda väl. Smaka av och se om det behövs lite salt. Ställ gärna in i kylskåpet ca 30 minuter före servering för att smakerna ska blandas ordentligt.

Citron- och pepparstekt lax

  1. Skär laxfiléerna i portionsbitar om du inte redan har dem klara. Torka gärna laxen torr med hushållspapper (överflödig fukt kan göra det svårt att få en jämn stekning).
  2. Använd en non-stick-stekpanna eller gjutjärnspanna och förvärm den till medelhög värme. Det är viktigt att pannan är tillräckligt varm för att skapa en härlig stekyta på laxen. När pannan är ordentligt uppvärmd, krydda laxfiléerna med salt, svartpeppar och citronzest. Klappa in olja på varje laxbit.
  3. Placera laxfiléerna i den varma pannan med skinnsidan nedåt. Låt dem steka i ca 4-5 minuter tills skinnet blir krispigt och gyllenbrunt. Var noga med att inte röra laxen under tiden den steks, det för att undvika att den fastnar i pannan. När skinnet är krispigt, vänd försiktigt med en stekspade. Stek dem sedan på den andra sidan i 2-3 minuter tills laxen är genomstekt men fortfarande saftig. Om du föredrar laxen mindre genomstekt kan du minska stektiden.
  4. Ta bort laxfiléerna från pannan och låt dem vila i några minuter innan du serverar dem. Detta gör att köttsafterna fördelas jämnt och resulterar i en saftigare lax. Kom ihåg att stektiden kan variera beroende på tjockleken på laxfiléerna, så se till att anpassa tiden efter din egen preferens.

Servering

  1. Börja med att lägga en salladsbädd av den valda salladsmixen eller späda salladsblad på tallriken. Fördela skivade rädisor och körsbärstomater över salladen för att ge en fräsch och färgglad touch. Ta de friterade potatisbröden och snitta dem försiktigt på längden, men inte helt igenom, så att det blir öppning att fylla.
  2. Lägg en generös mängd pepparotskräm i brödet. Bryt laxen i mindre bitar och lägg på pepparotskrämen i varje bröd. Garnera med strimlad salladslök och dill. Ringla över en liten mängd klorofyllolja för att ge en snygg och smakfull touch. Garnera med färska dillkvistar och servera med citronklyftor vid sidan om.

Tips för pepparrotskrämen! För en mildare smak kan du minska mängden pepparrot. Om du vill ha en kraftigare smak kan du lägga till mer pepparrot eller honung. Denna färskostkräm passar också bra som en dipp för grönsaker eller chips, eller som ett pålägg på bröd eller kex.