Frölimpa med bönor och kummin

Frölimpa med bönor och kummin
Foto: Lennart Weibull
Lina Wallentinson NY
Lina Wallentinson NY

Frölimpa med bönor och kummin

12 ingredienser

1 h 15 min + blötläggning

Ett tätt och kompakt bröd. Fint att skiva, förvara i frysen och rosta efterhand.

Receptet är ur boken Baka med bönor av Lina Wallentinson, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner bröd
  • 1 dl mungbönor, torkade [90 g]
  • 1 msk hel kummin
  • 2 dl solroskärnor
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl sötmandel
  • 2 dl havregryn [70 g]
  • 2 msk chiafrön
  • 3 msk fiberhusk
  • 2 tsk salt
  • 3 dl vatten, kallt
  • 1 msk honung
  • 3 msk olivolja

Gör så här

  1. Skölj mungbönorna och lägg dem i blöt över natten eller minst 12 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175°C.
  3. Häll av, skölj och låt mungbönorna rinna av väl.
  4. Stöt kumminfröna i en mortel.
  5. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt mungbönorna och blanda runt.
  6. Blanda vattnet med honung och olja och häll det över fröblandningen.
  7. Rör till en deg, den ska vara ganska tjock. Tryck ut degen i en bakpappersklädd brödform.
  8. Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 1 timme. Passa mot slutet så det inte blir bränt. Låt brödet
  9. svalna en kvart innan det stjälps upp. Låt svalna på galler.
  10. Låt brödet svalna helt innan det skärs upp.