Maxad brunchmacka med grönkål, rökt skinka, pocherat ägg och hollandaise. Istället för att grädda bröden i ugn steks de färdiga i panna.
Ingredienser
500 g vetemjöl
1,5 tsk salt
75 g smör (alt ister eller talg)
3,5 dl mjölk (3 %)
2 tsk torrjäst
1 tsk strösocker
smör, till stekning
Pocherat ägg
1 l vatten
1,5 tsk ättika 24 %, 24 %
2 tsk salt
ägg, till kokning (gärna så färska som möjligt)
Hollis (Hollandaise)
250 g smör
3 msk citronsaft, färskpressad
2 msk vatten
3 äggulor
worcestersås
cayennepeppar
salt
vitpeppar
Till servering
rökt skinka
grönkål
Gör så här
Muffin
Smält talg, ister eller smör i en kastrull. Rör ihop mjölk, jäst och socker i en bunke eller degblandare. Tillsätt smält fett och mjölet, arbeta ihop till en smidig deg.
Låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 1 timme.
Lyft upp degen på bakbordet och kavla ut den så den blir 2-3 cm i tjock (använd gärna lite mjöl vid utkavlingen om du tycker det behövs). Pressa ut rundlar med ett stansmått och lägg dem på ett bakplåtspapper. Jäs dem ytterligare 30-35 minuter under en bakduk.
Stek dina muffins ett par minuter på varje sida, gärna i fjällkofett, på medelhög värme i en stekpanna tills de är frasiga och fluffiga.
Pocherat ägg
Knäck försiktigt ett ägg i varje kopp.
Koka upp vatten, ättika och salt i en vid kastrull.
Drag av från spisen och vispa runt i vattnet till en virvel, häll snabbt i äggen mot kanten av kastrullen.
Låt äggen dra 3-4 minuter. Lyft upp äggen med en hålslev och låt dem mellanlanda på ett papper så att de droppar av.
Hollandaise
Smält smöret. Koka upp vatten och citronsaft i en kastrull och lägg i äggulorna.
Vispa äggulorna skummiga och krämiga på svag värme. Tillsätt sedan smöret droppvis under kraftig vispning. Smaksätt såsen och servera.