Fruktfylld kalkon

Fruktfylld kalkon ny
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fruktfylld kalkon

14 ingredienser

En hel kalkon på middagsbordet ser festligt ut och imponerar på gästerna. Baka gärna några potatisar i ugnen, samtidigt som du lagar kalkonen.

Ingredienser

portioner
  • 1 kalkon, liten [ca 3 kg]
  • salt
  • vitpeppar
  • paprikapulver

Fyllning:

  • 4 äpplen, i bitar
  • 1 förp katrinplommon kärnfria

Till stekning:

  • 1 bit rotselleri
  • 1 morot
  • 1 gul lök (liten)
  • 2 dl hönsbuljong
  • 2-3 dl grädde
  • smör, att pensla med
  • 2-3 kvistar färsk rosmarin
  • 1 knippe färsk timjan

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Krydda fågeln runtom och inuti. Fyll den med frukten i bitar.
  2. Tärna rotselleri, morot och lök. Lägg kalkonen i en långpanna. Pensla den med smält matfett och lägg rotsakerna runtom.
  3. Timjan och rosmarin gör kalkonen extra smakrik. Lägg på plåten runt om eller gnid in i köttet, eller lägg en kvist tillsammans med frukten inuti.
  4. Slå i buljong och stek 1 1/2 - 2 timmar, tills köttsaften är genomskinlig. Vänd fågeln varje halvtimme och pensla. Sila skyn, späd med grädde och koka ihop såsen.