Fryst citroncheesecake

Fryst citroncheesecake
Foto: Helén Pe
Frida Skattberg porträtt
Frida Skattberg porträtt

Fryst citroncheesecake

16 ingredienser

1 h 30 min + 4 h i frysen

Sötsyrligt är ordet som beskriver denna vackra skapelse allra bäst. En söt vaniljfyllning möter den syrliga lemon curden – otroligt gott i kombination med söt maräng och krispig kexbotten.

Ingredienser

portioner

Lemon curd

  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 dl citronsaft, färskpressad
  • 75 g smör

Kexbotten

  • 100 g smör
  • 200 g digestivekex

Fyllning

  • 300 g färskost, t.ex. Philadelphia
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk citronskal, rivet
  • 1 msk citronsaft, färskpressad
  • 1 msk vaniljsocker

Maräng

  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker

Garnering

  • 100 g vinbär

Gör så här

  1. Börja med curden. Vispa ägg och socker lätt i en bunke (gärna rostfri). Rör ner citronskal och -saft. Sänk ner bunken i ett vattenbad som sjuder på medelhög värme. Värm curden under konstant omrörning tills den tjocknar.
  2. Ta av från värmen och rör ner smöret. Rör om tills allt smör smält. Häll upp på rengjord burk och förslut genast med lock. Låt svalna helt innan användning.
  3. Klä en springform, 22 cm i diameter, med bakplåtspapper i botten. Smält smöret och ta av från värmen. Mixa digestivekexen till ett fint smul i en matberedare och tillsätt sedan smöret. Mixa ihop. Tryck ut smulet i springformen och packa hårt med baksidan av en sked. Låt stå i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  4. Vispa samman alla ingredienser till fyllningen till en fluffig smet.
  5. Ta fram formen och bred hälften av lemon curden i botten. Häll på fyllningen och bred ut till ett jämnt lager. Häll på resterande lemon curd och bred försiktig ut det över hela smeten. Ställ cheesecaken i frysen i minst 4 timmar.
  6. Vispa ägg och strösocker över ett vattenbad, vispa tills marängen nått en temperatur på 65 grader. Ta av från värmen och fortsätt vispa med elvisp tills marängen svalnat helt och sockerkristallerna inte kan kännas (ta lite smet och känn mellan två fingrar).
  7. Spritsa ut marängen på kakan och bränn av snabbt med en gasbrännare. Toppa med röda vinbär, eller valfria andra bär om vinbär är svåra att få tag i.

Glutenfritt / Använd glutenfria kex. Veganskt / Byt färskost och vispgrädde mot växtbaserade alternativ. Gör en vegansk maräng och lemon curd. Förvaring / Håller i en månad i frys utan maräng.Glutenfritt / Använd glutenfria kex.
Veganskt / Byt färskost och vispgrädde mot växtbaserade alternativ. Gör en vegansk maräng och lemon curd.
Förvaring / Håller i en månad i frys utan maräng.