Fudge brownie med hallonmousse och saltlakritsfluff

Fudge brownie med hallonmousse och saltlakritsfluff
Foto: Camilla Hamid
Camilla H porträtt KH2024
Camilla H porträtt KH2024

Fudge brownie med hallonmousse och saltlakritsfluff

16 ingredienser

4,5 h

Tycker du om smakkombinationen hallon och lakrits så kommer du att älska den här bakelsen. Seg browniesbotten, fluffig hallonmousse o drömmigt krämig laritsfluff gjord på Lakrtisfabrikens saltlakrits med smak av hallon. Hallonpulvret från Mill & Mortar ger inte bara en vacker yta på moussen utan också en förstärkt hallonsmak.

Ingredienser

portioner

Saltlakritsfluff

  • 40 g mjuk saltlakrits
  • 4 dl vispgrädde

Fudge brownie

  • 225 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 2,25 dl kakao
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl

Hallonmousse

  • 225 g frysta hallon
  • 1 citron, saften
  • 0,75 tsk agar-agar
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde

Garnering

  • hallonpulver
  • 50 g färska hallon

Gör så här

Saltlakritsfluff

  1. Klipp lakritsgodiset i mindre bitar. Smält samman lakritsen med vispgrädden i en kastrull på låg värme. Det är viktigt att det inte börjar koka för då riskerar du att den skär sig. Häll upp fluffsmeten i en värmetålig skål och ställ den i kylen för att svalna i minst 4 h.

Fudge brownie

  1. Fodra en form med måtten 25x35 cm med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 160 grader.
  2. Smält smöret på svag värme. Häll över i en bunke. Tillsätt strösocker, kakao, salt, vaniljsocker och blanda ihop.
  3. Vispa ner ett ägg i taget. Tillsätt till sist vetemjöl och blanda till en slät smet.
  4. Täck en bakform med bakplåtspapper och häll ner smeten. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Låt svalna helt innan du dekorerar den.

Hallonmousse

  1. Koka upp frysta hallon och citronsaft i en kastrull tills hallonen löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning tills den nått 45 grader (eller låt koka i 3-5 minuter).
  2. Häll över i en kall skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré.
  3. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner hallonmoset. Tillsätt hallonmos. Vispa tills allt blandats väl.

Montering

  1. Bre ut hallonmoussen på brownien. Ställ i kylskåpet för att svalna. Skär upp brownien i bitar.
  2. Pudra moussens yta med hallonpulver.
  3. Vispa upp fluffet och spritsa dina bakelser med den. Garnera dina bakelser med färska hallon.