Fudge med lime, vit choklad och blåbär

Fudge med lime, vit choklad och blåbär
Foto: Hélen Pe
Sara Aasum Hultberg
Sara Aasum Hultberg

Fudge med lime, vit choklad och blåbär

10 ingredienser

45 m + 6 h

Vit choklad innehåller bara fettet från kakaobönan och är mycket sötare än mörk choklad och mjölkchoklad. Just därför passar den ihop med något syrligt, som citrus, passionsfrukt eller yoghurt. I den här goda fudgen med vit choklad ingår även lime och blåbär.

Gillade du det här receptet? Spana gärna in våra Se & gör-filmer där Sara visar hur du lyckas med annat gott godis!

Ingredienser

portioner bitar
  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl ljus sirap
  • 100 g vit bakchoklad
  • 50 g smör
  • 3 limefrukter, rivet skal från
  • 1 limefrukt, saften från
  • 1 dl torkade blåbär

Gör så här

  1. Lägg bakplåtspapper i botten på en form som är cirka 20 × 20 cm.
  2. Skär ett snitt längs vaniljstången och skrapa ner fröna i en kastrull. Tillsätt socker, grädde,
  3. mjölk och sirap. Värm på låg värme tills sockret har smält. Rör om då och då med en värmetålig
  4. slickepott.
  5. Höj till medelvärme och koka tills massan har en temperatur på 117 grader. Ställ åt sidan och
  6. låt svalna en aning.
  7. Hacka chokladen och tärna smöret. Blanda ner choklad och smör, rivet skal från 2 limefrukter
  8. samt limesaft i kastrullen och rör om konstant tills fudgemassan har en temperatur på cirka 70 grader och börjar bli matt, men var försiktig så att den inte blir grynig.
  9. Häll fudgen i formen, strö över rivet skal från 1 lime och toppa med torkade blåbär. Låt fudgen
  10. stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar. Skär fudgen i fina bitar.