Ugnsbakad aubergine med linsröra och fetaost

POPULÄRT
koket.se
Ugnsbakad aubergine med tomatsås och fetaost
Foto: TV4
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Ugnsbakad aubergine med linsröra och fetaost

14 ingredienser

1 h

Perfekt middagsrätt som du svänger ihop i ett nafs! Med den lena smaken från auberginen, kryddiga smakerna från linsröran och sältan från fetaosten blir denna måltid en garanterad middagssuccé!

logo
Tove Nilsson recept

Se Tove Nilsson laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 2 aubergines
  • 2 dl svarta linser
  • 1 gul lök, strimlad
  • 3 klyftor vitlök, skivade
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk torkad koriander
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 msk olivolja
  • 1 förp fetaost
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 kruka färsk mynta
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 4 pitabröd (tunna, libabröd går också bra)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250°.
  2. Lägg auberginen på en oljad plåt med skalet nedåt, salta lätt. Baka ca 20 minuter tills auberginen blir lite mjuk. Gör såsen under tiden.
  3. Koka linserna i osaltat vatten tills de är mjuka men fortfarande har lite “tugg” kvar. Salta vattnet mot slutet när linserna nästan är klara.
  4. Fräs lök och vitlök i olja i en stekpanna på medeltemperatur tills löken är mjuk och gyllenbrun. Tillsätt kryddor och krossad tomat. Låt småputtra till en ganska fast sås.
 Mixa linserna hastigt i en matberedare till ett grovt smul. Rör ned i tomatsåsen. Smaka av med salt och peppar.
  5. Ta ut auberginen och sänk värmen till 225°. Snitta i mitten så man får plats med sås. Fyll med sås och smula över fetaost. Ringa över olivolja.
  6. Gratinera i ugnen ca 30 minuter.
  7. Hetta upp en stekpanna. Stek brödet snabbt i lite olja.
  8. Servera den gratinerade auberginen med hackad mynta, en klick yoghurt och bröd.

Glöm inte att matsortera skalet från löken för en mer hållbar matlagning, och njut av din härliga vego-rätt. /Köket-redaktionen