Fyra variationer på lax

fyra variationer på lax
Foto: Ulrika Pousette
Ulrika Davidsson porträtt
Ulrika Davidsson porträtt

Fyra variationer på lax

31 ingredienser

1 h

"Lax kan varieras på så många olika sätt – gör i ordning flera varianter och lägg i frysen!" /Ulrika

Receptet är från boken Kickstarta med Ulrikas matlådor, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner

Mozzarella och pesto

  • 4 laxfiléer [à ca 150 g]
  • 150 g mozzarellaost, skivad
  • salt
  • 4 msk pesto
  • svartpeppar
  • 2 msk pistagenötter (att toppa med)

Fetaost och ajvar

  • 4 laxfiléer [à ca 150 g]
  • 4 msk ajvar relish
  • 150 g fetaost, smulad
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk solroskärnor (att toppa med)

Chèvre och fikon

  • 4 laxfiléer [à ca 150 g]
  • 150 g chèvreost, smulad
  • 8 torkade fikon, grovhackade
  • 1 msk honung, flytande
  • salt
  • svartpeppar
  • 10 valnötter, grovhackade att toppa med

parmesanost

  • 4 laxfiléer [à ca 150 g]
  • 90 g soltorkade tomater, i olja
  • 1 dl parmesanost, grovt riven
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk pinjenötter (att toppa med)

Rotfrukter

  • 2 sötpotatisar
  • 3 palsternackor
  • 0,5 msk olivolja
  • 1 tsk honung, flytande
  • salt
  • svartpeppar
  • örtagårdskrydda

Gör så här

Lax

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxskivorna i en ugnsform och skär ett snitt i varje filé.
  2. Fördela vald fyllning i snitten och krydda laxskivorna med salt och peppar. Strö över topping.
  3. Ugnsstek laxen i cirka 20 minuter. Förbered under tiden de rostade rotfrukterna.

Rostade rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala rotfrukterna och skär dem i stavar.
  2. Lägg alltsammans på en ugnsplåt och ringla över olivolja och honung. Strö över kryddorna och blanda runt. Rosta i ugnen i cirka 20 minuter. Rör om någon gång under tiden.
  3. Lägg laxskivorna och rotfruk­terna i fyra matlådor med lock.
  4. Vid servering: värm på rätten och dekorera even­tuellt med lite färsk basilika eller persilja.