Gado gado - indonesisk sallad med jordnötssås

koket.se
Gado gado - indonesisk sallad med jordnötssås
Foto: TV4
zeina profilbild ny
zeina profilbild ny

Gado gado - indonesisk sallad med jordnötssås

20 ingredienser

En matig middagssallad med inspiration från det indonesiska köket som serveras med en otroligt läcker jordnötssås. Salladen kan varieras med grönsaker efter säsong och vad du gillar bäst.

logo
zeina profilbild ny

Se Zeina Mourtada laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 300 g stekost
  • 0,5 gurka
  • 2 salladslökar
  • 200 g haricots verts (färska eller frysta)
  • 3 fasta potatisar
  • 0,5 salladskål
  • 1 kruka färsk koriander, hackad
  • 0,5 röd chilifrukt
  • olja, till stekning

Jordnötssås

  • 1 dl osötat jordnötssmör (crunchy)
  • 200 g kokosmjölk
  • 0,5 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk färsk ingefära, finhackad
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 1 tsk röd curry (eller sambal oelek)
  • 2 msk palmsocker (eller råsocker, honung eller farinsocker)
  • 1 msk japansk soja
  • olja, till stekning
  • salt

Gör så här

Jordnötssås

  1. Börja med jordnötssåsen. Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknar.
  2. Tillsätt röd curry/sambal oelek och fräs några sekunder. Sänk värmen och vänd i jordnötssmör. Häll i kokosmjölk, socker, soja och salta efter smak.
  3. Koka upp såsen och låt puttra i ca 3-5 minuter, rör om ofta och ha koll så såsen inte bränns fast i botten av kastrullen. Om den känns för tjock kan du späda ut den med mer kokosmjölk. Servera såsen kall eller varm.

Sallad

  1. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i gröna bönor och salladskål. Du ska alltså lägga ner grönsakerna i det kokande vattnet, efter ca 20-30 sekunder tar du upp grönsakerna från vattnet, silar av och sköljer i iskallt vatten.
  2. Skala och skär potatisarna i tärningar. Lägg i kastrullen och koka tills potatisbitarna mjuknar. Ta upp och låt rinna av.
  3. Hacka gurka, salladslök, koriander och chili.
  4. Skär osten i bitar. Stek osten i olja i en stekpanna tills den fått färg.
  5. Lägg upp grönsakerna på ett stort fat. Servera med jordnötssåsen.