En matig middagssallad med inspiration från det indonesiska köket som serveras med en otroligt läcker jordnötssås. Salladen kan varieras med grönsaker efter säsong och vad du gillar bäst.
2 msk palmsocker (eller råsocker, honung eller farinsocker)
1 msk japansk soja
olja, till stekning
salt
Gör så här
Jordnötssås
Börja med jordnötssåsen. Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Stek i olja på medelvärme tills löken mjuknar.
Tillsätt röd curry/sambal oelek och fräs några sekunder. Sänk värmen och vänd i jordnötssmör. Häll i kokosmjölk, socker, soja och salta efter smak.
Koka upp såsen och låt puttra i ca 3-5 minuter, rör om ofta och ha koll så såsen inte bränns fast i botten av kastrullen. Om den känns för tjock kan du späda ut den med mer kokosmjölk. Servera såsen kall eller varm.
Sallad
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull. Lägg i gröna bönor och salladskål. Du ska alltså lägga ner grönsakerna i det kokande vattnet, efter ca 20-30 sekunder tar du upp grönsakerna från vattnet, silar av och sköljer i iskallt vatten.
Skala och skär potatisarna i tärningar. Lägg i kastrullen och koka tills potatisbitarna mjuknar. Ta upp och låt rinna av.
Hacka gurka, salladslök, koriander och chili.
Skär osten i bitar. Stek osten i olja i en stekpanna tills den fått färg.
Lägg upp grönsakerna på ett stort fat. Servera med jordnötssåsen.