Galareta – polsk grisfotsaladåb

Galareta – polsk grisfotsaladåb
Foto: Tv4
Lotta lundgren en smak på livet
Lotta lundgren en smak på livet

Galareta – polsk grisfotsaladåb

15 ingredienser

4.5 h

En polsk klassiker som består av en ladåb gjord på grisfötter, har du inte testat så måste du bara prova!

Ingredienser

portioner
  • 2 kg grisfot, delade
  • 10 pepparkorn
  • 2 lagerblad
  • 5 hela nejlikor
  • 300 g fläskkött (magert t.ex. ytterfilé)
  • 0,25 rotselleri
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 tsk salt
  • ev 1 tsk gelatinpulver

Servering

  • svamp, marinerad
  • färsk pepparrot, råriven
  • balsamvinäger (eller citronklyftor)

Gör så här

  1. Tvätta grisfötterna väl.
  2. Lägg grisfötterna i stor gryta, fyll på med vatten så att det täcker och lite till. Tillsätt kryddorna och sjud i minst 4 timmar. Lyft regelbundet bort allt skum från ytan.
  3. Ta upp grisfötterna och låt svalna.
  4. Tillsätt fläskkött, skalad och tärnad rotselleri, grovt hackad lök och vitlök. Sjud under lock tills köttet enkelt kan rivas i strimlor. Plocka under tiden köttet från grisfötterna och finhacka lite av svålen, ca 3 matskedar.
  5. Sila buljongen och kasta bort kryddor och grönsaker.
  6. Tärna skalade morötter och palsternacka. Tillsätt bitarna samt det rivna köttet, kött och svål från grisfötterna i grytan. Sjud tills ca 1 liter återstår.
  7. Kyl någon matsked buljong, om det bildar en fast och fin gelé kan gelatinpulvret uteslutas, om inte så tillsätt 1 tsk gelatinpulver till buljongen enligt anvisningen på förpackningen.
  8. Låt ladåben stå kall att stelna. Servera!