Ljuvlig galette fylld med rabarber, jordgubbar och hallon. Lika rustikt vacker som god.
Se Roy Fares laga receptet
Ingredienser
10 - 12 bitar
pajdeg
220 g osaltat smör, kallt
280 g vetemjöl [4,5 dl]
15 g strösocker [1 msk]
3 g salt [0,5 tsk]
75 g vatten, iskallt (0,75 dl)
Fyllning
3 späda stjälkar rabarber
120 g hallon
15 jordgubbar
30 g majsstärkelse [0,5 dl]
220 g strösocker [2,5 dl]
pärlsocker, att strö på
Gör så här
Pajdeg
Dela smöret i små tärningar. Lägg alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare och kör på
maxhastighet i 5 sekunder, eller tills du ser att degen smulat sig.
Tillsätt vatten och kör tills degen börjar gå ihop. Man ska se små flisor av smöret kvar. Tryck ihop degen lite lätt, plasta och låt vila i kylen 1 timme.
Fyllning
Dela rabarbern i små bitar och jordgubbarna i 2 eller 4, beroende på storlek.
Blanda strösocker med maizena och blanda sedan i det med bär och frukt.
Montering
Kavla ut pajdegen på bakplåtspapper till ungefär 3 mm tjocklek.
Lägg fyllningen i mitten en bit in från kanten och bred ut försiktigt med en sked, pensla kanten med vatten och vik över degen mot mitten.
Pensla kanterna med vatten och strö över pärlsocker.
Sätt ugnen på 200 grader, grädda mitt i ugnen i ca 25-30 min.
Ta ut, låt svalna och servera med grädde, vaniljvisp, vaniljsås eller vaniljglass.