Gallo pinto - Sydamerikansk klassiker

Gallo pinto - Sydamerikansk klassiker
Foto: Frida Wismar
Klara Lind DM
Klara Lind DM

Gallo pinto - Sydamerikansk klassiker

12 ingredienser

40 m

Gallo pinto är en ris- och bönrätt som jag skulle vilja påstå är Costa Ricas och Nicaraguas nationalrätt. Där äter man den flera gånger dagligen både som egen rätt eller som tillbehör. Själv äter jag den gärna med en stark sås och massor av pressad lime. /Klara

Receptet är från Klara Linds vinnarbok Sydamerika - min matpassion.

Ingredienser

portioner
  • 3 dl långkornigt ris
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 röd paprika
  • 1 förp svarta bönor (à 400 g)
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 limefrukt
  • 2 msk olja, till stekning
  • 1 kruka koriander
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Ta av det strax innan det är helt färdigkokt så att det fortfarande har lite tuggmotstånd i mitten. Skölj i kallt vatten och låt rinna av i en sil.
  2. Finhacka lök, vitlök och paprika.
  3. Skölj bönorna noggrant under kallt vatten och låt dem rinna av i en sil.
  4. Hetta upp olja i en stekpanna och lägg i de torra kryddorna tillsammans med vitlök och bönor. Rör runt och stek tills vitlöken precis börjar ta färg.
  5. Tillsätt paprika, gul lök och ris och stek på medelvärme i cirka 10 minuter. Smaka av med salt och peppar, blanda ner färsk koriander, pressa över saften från limen och servera.